Quantcast
Ποιες φορολογικές υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Ποιες φορολογικές υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν πλέον χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν  τις επιστροφές φόρων και τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας λόγω της υπόθεσης διαφθοράς της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Παράλληλα επισημαίνεται πως θα  γίνουν δειγματικοί εσωτερικοί έλεγχοι σε όλες τις Εφορίες της χώρας, με αιχμή υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ.

Επίσης θα ελεγχθούν:

  •  από τους εφόρους υποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες.
  • το κεντρικό σύστημα για τη διαχείριση επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα  γίνει η χρήση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις κεντρικά.

Η ΔΟΥ Χαλκίδας

Ενώ όσον αφορά τη ΔΟΥ Χαλκίδας επισημαίνεται πως σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ:

  • Επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις, κυρίως αυτές που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ. Σημειώνεται δε πως  έχει ξεκινήσει ο πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας.
  • Όλες οι υποθέσεις ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας οι οποίες μεταφέρονται στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής.
  • Οι ελεγκτές της υπηρεσίας αυτής  εντάσσονται στα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής, χωρίς ωστόσο να γίνει έλεγχος στις υποθέσεις των  φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας. Ενώ οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και του κεφαλαίου στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.) Αττικής.

Τι σχεδιάζεται για τις επιστροφές φόρων

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι επιστροφές φόρων  θα φτάσουν τα 6,588 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι ειδικά για τον ΦΠΑ το 95% των αιτήσεων επιστροφών να διεκπεραιώνεται εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Υπενθυμίζεται πως η  ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει  το ποσό των 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209  πολίτες  που δεν έχουν χρέη και που υπέβαλαν από τους πρώτους τις φορολογικές τους δηλώσεις .  Αξιοσημείωτο είναι δε πως έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου σε επιπλέον 32.654 φορολογούμενους  στους οποίους δόθηκε το  συνολικό ποσό ύψους 9,03 εκατ. ευρώ.  Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν  24.182 ευρώ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.