Quantcast
Προς παράταση 2 μηνών το ελληνικό μνημόνιο - enikonomia.gr
share

Προς παράταση 2 μηνών το ελληνικό μνημόνιο

δημοσιεύτηκε:

Παράταση 2 μηνών στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται ότι εξασφαλίζει η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη η οποία συμμετέχει στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες

 Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν σήμερα το βραδύ να δώσουν στην Ελλάδα μία παράταση του μνημνονίου κατά δύο μήνες, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος βοήθειας. 

“Παρά την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα, δεν έχουν γίνει αρκετά σε αυτό το χρονικό σημείο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος του έτους”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί ζήτησαν από την τρόικα των πιστωτών να εκδώσει μία “έκθεση πεπραγμένων” της Ελλάδας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την επίσημη αίτηση από την Ελλάδα για την παράταση του μνημονίου. 

Καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες μιλούν για παρέμβαση του Βερολίνου προς την πλευρά του ΔΝΤ ώστε να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στο δίμηνο, όπως αναμένει η Commission.

 Αν το ορόσημο αυτό τηρηθεί θα υπάρχει χρόνος να εγκριθεί η ελληνική δόση των 7,2 δις ευρώ ( 3,6 δις ευρώ από την ΕΕ και την ΕΚΤ και 3,6 δις ευρώ από το ΔΝΤ ) από τα εθνικά κοινβούλια και το Δ Σ του ταμείου, να οριστικοποιηθεί η παράταση του ελληνικού μνημονίου και να υπάρχει πολιτική δέσμευση για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας που θα ισχύει για την Ελλάδα από την 1/1/ 2015.

 Λίγο αργότερα κατά την συνέντευξη που θα δώσει η ηγεσία του Eurogroup θα γίνει γνωστό και το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση των μέτρων συνολικού ύψους 980 εκ ευρώ που έχει δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσει η ελληνική Κυβέρνηση.

 

  

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.