Quantcast
Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Επτά στους 10 πολίτες δεν πληρώνουν φόρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Επτά στους 10 πολίτες δεν πληρώνουν φόρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Επτά στους 10 πολίτες είτε δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις.

Αν και το δείγμα επί του παρόντος είναι μικρό, εντούτοις τα στατιστικά δείχνουν την εικόνα που συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Όσοι έχουν να λάβουν επιστροφή φόρου θα την δουν και φέτος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με διαδικασίες εξπρές.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από τα στοιχεία που παραθέτει η ΑΑΔΕ προκύπτει μέχρι τώρα ότι το 52,61% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικές, το 22,36% πιστωτικές και το 25,03% είναι χρεωστικές.

Με άλλα λόγια, λιγότεροι από 3 στους 10 καλούνται να πληρώσουν φόρο, ο οποίος συνολικά διαμορφώνεται στα 112,9 εκατ. ευρώ. Την ημέρα που η διαδικασία «έκλεινε» σχεδόν έναν μήνα είχαν υποβληθεί στο Taxisnet 480.982 φορολογικές δηλώσεις. Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 938 ευρώ.

Σε ποιους στέλνει ειδοποιήσεις η ΑΑΔΕ

Για πρώτη φορά φέτος, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να προστρέξουν σε λογιστή για να συμπληρώσει την δήλωσή τους, καθώς αυτή είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων τα οποία διαθέτει.

Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, λαμβάνουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν στοιχεία που λείπουν ή που έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Η διαδικασία για διόρθωση των δηλώσεων

Εάν το επιθυμούν βέβαια και θεωρούν πως είναι ορθά τα στοιχεία, έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Αν όμως τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση και από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνσή τους, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει τα στοιχεία τα οποία έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Επιστροφές φόρου «εξπρές» – Καταβλήθηκαν ήδη ποσά 227 ευρώ κατά μέσο όρο 

Μέσα στο διάστημα ενός μήνα που το Taxisnet υποδέχεται δηλώσεις, η φορολογική διοίκηση έχει ήδη επιστρέψει 8,9 εκατ. ευρώ σε 39.218 ΑΦΜ, με το μέσο φόρο που επιστρέφεται ανά δικαιούχο να ανέρχεται στα 227 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το 2023 η ΑΑΔΕ προχώρησε σε ρεκόρ επιστροφών φόρων ύψους άνω των 6,9 δισ. ευρώ που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει επιστραφεί ποτέ μέσα σε ένα έτος.

Ταυτόχρονα, μέσω κεντρικών συμψηφισμών κι επιστροφών, επιτεύχθηκαν μειώσεις εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών φόρου κατά 40% σε σχέση με το 2022.

Στόχος είναι το 2024 τα καταγραφούν ανάλογες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:

-Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

-Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.

-Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.