Quantcast
Προϋπολογισμός 2024: Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή - Όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει - enikonomia.gr
share

Προϋπολογισμός 2024: Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή – Όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα στις 10 π.μ. θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλά επισημαίνεται πως ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Αναλυτικά:

Δημόσιοι υπάλληλοι

Το κυρίαρχο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ύστερα από 14 χρόνια οι οποίοι θα δουν μια αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ καθαρά σε ετήσια βάση.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το  μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο  διαμορφώνεται σε 2.084 ευρώ με τη θέσπιση του νέου μισθολογίου.  Δηλαδή οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα δουν μια οριζόντια αύξηση της τάξεως του 70 ευρώ στον βασικό μισθό, μια μηνιαία αύξηση από 20 έως 50 ευρώ στην οικογενειακή παροχή, μια αύξηση της τάξεως του 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά αυξημένα θα είναι τα επιδόματα παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Συγχρόνως και το μισθολόγιο των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) αυξάνεται. Το ίδιο ισχύει και για  τα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.

Συνταξιούχοι και αφορολόγητο

Αυξήσεις της τάξεως του σχεδόν 3,05% θα δουν στις αποδοχές τους  οι συνταξιούχοι, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Με τον νέο προϋπολογισμό  οι χαμηλοσυνταξιούχοι απαλλάσσονται πλήρως  από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Το μέτρο αυτό μονιμοποιείται και αφορά σχεδόν 200.000 πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ

Επίσης οι  συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά/με  προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ θα δουν  από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήσεις σχεδόν 3% στις μηνιαίες τους αποδοχές. Το μέτρο αυτό αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως καταργείται το πέναλτι  30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους  ωστόσο αυτό  αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που παίρνουν  από την εργασία τους.

Έκτακτη ενίσχυση/ επίδομα από 100 ευρώ έως 200 ευρώ θα  λάβουν πριν τα Χριστούγεννα περίπου 750.000  ασφαλισμένοι που έχουν συντάξεις έως 1.600 ευρώ με διαφορά άνω των 10 ευρώ και που δεν δικαιούνται να πάρουν αυξήσεις.

Ενώ  επίδομα 150 ευρώ θα λάβουν σχεδόν 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι  που έχουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ αλλά δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» και  οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ιδιαίτερα κερδισμένοι από τον  νέο προϋπολογισμό  θα βγουν  οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ

Αυξάνονται μέσα στη χρονιά από 10 ευρώ μέχρι και 15 ευρώ τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και  της ΔΥΠΑ για τους δικαιούχους αλλά και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ  το μήνα).

Ο ΦΠΑ

Νέο πλαίσιο αναμένεται να διαμορφωθεί για τον ΦΠΑ. Δηλαδή  μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί

Αναλυτικά,  εκτιμάται πως θα είναι  μόνιμα μειωμένος ο ΦΠΑ 13%:

-για τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

-για το τουριστικό πακέτο.

για τον πολιτισμό (όπως εισιτήρια για κινηματογράφους, για  θέατρα).

Παρατείνεται ο μειωμένος  ΦΠΑ έως 30/6/2024 για :

  • Σερβιριζόμενος καφές.
  • Σερβιριζόμενα ροφήματα.
  • Υπηρεσίες ταξί.

Ωστόσο αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% για σερβιριζόμενα αναψυκτικά.

Στις 11 π.μ. ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς θα κάνουν δηλώσεις. Μία ώρα αργότερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία ο υφυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήματα.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.