Quantcast
Ρεύμα: Έτσι "εκτοξεύουν "οι χρεώσεις δικτύου τους λογαριασμούς - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Έτσι “εκτοξεύουν “οι χρεώσεις δικτύου τους λογαριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις  δικτύου  “εκτοξεύουν” τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.  Όπως προκύπτει από την αναθεώρηση του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου (Wacc ) που ενέκρινε πρόσφατα η Ολοµέλεια της ΡΑΑΕΥ για τον Α∆ΜΗΕ και για τον ∆Ε∆∆ΗΕ, οι καταναλωτές ρεύµατος όλων των κατηγοριών θα κληθούν να καταβάλουν νέες αναδροµικές αυξήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ για το 2023. Αναλυτικά:

Για τον Α∆ΜΗΕ το Wacc της τριετίας 2023-2025 αναπροσαρμόστηκε στο 7,51% και του ∆Ε∆∆ΗΕ για τη διετία 2023-2024 στο 7,66%. Βάσει αυτής της αναπροσαρμογής θα αναπροσαρµοστεί προς τα πάνω και συγκεκριμένα κατά περίπου 28 εκατ. το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του Α∆ΜΗΕ για το 2023 και κατά περίπου 32 εκατ. το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ∆Ε∆∆ΗΕ, ποσό που θα επιμεριστεί στους καταναλωτές έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των δύο διαχειριστών στη ΡΑΑΕΥ.

Οι εισηγήσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, οι  εισηγήσεις για τις αναδρομικές αυξήσεις των χρεώσεων χρήσης συστήματος µμεταφοράς και του δικτύου διανοµής αναµένονται µέσα στις επόµενες ηµέρες και η ΡΑΑΕΥ προσανατολίζεται στο να εγκρίνει την ανάκτησή τους σε διάστημα τριετίας ή και πενταετίας προκειμένου να περιορίσει τις άµεσες επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ δεν ενέκρινε αναθεώρηση του Wacc για τον Α∆ΜΗΕ και το 2022, όπως ζητούσε ο διαχειριστής, από το 6,1% στο 7,7%, επικαλούµενος τη µεταβολή του οικονομικού περιβάλλοντος, τις πληθωριστικές πιέσεις και τους όρους δανεισµού, ζήτηµα που για τον Α∆ΜΗΕ παραµένει ανοιχτό. Η διοίκηση του Α∆ΜΗΕ αναµένει να πάρει επισήµως στα χέρια της την απόφαση της ΡΑΑΕΥ για να τοποθετηθεί ως προς το εγκεκριµένο ύψος του Wacc, ενώ θα πρέπει να σηµειωθεί ότι είχε αρχικά αιτηθεί αναπροσαρµογή από το 6,1% στο 8,51% την τριετία 2023-2025.

Οι νέες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου µεταφοράς και διανοµής έρχονται σε συνέχεια αυτών που επεβλήθησαν από τον περασµένο Νοέµβριο για τα δίκτυα µεταφοράς και από την 1η Μαΐου φέτος για τα δίκτυα διανομής.

Οι χρεώσεις

Μόνο από τις αυξήσεις του Mαΐου στις χρεώσεις χρήσης δικτύου του ∆Ε∆∆ΗΕ ένα µέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ετησίως 3.750 KWh θα επιβαρυνθεί µε πρόσθετο κόστος της τάξης των 76 ευρώ. Από 98 ευρώ που πλήρωνε πριν, υπολογίζεται ότι θα πληρώνει 174 ευρώ.

Προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται ότι θα αποφευχθεί νέα επιβάρυνση των καταναλωτών από τις ΥΚΩ. Επειτα από σχετική εισήγηση του ∆Ε∆∆ΗΕ, η ΡΑΑΕΥ αναµένεται να εισηγηθεί στα συναρμόδια υπουργεία τη στήριξη του ειδικού λογαριασµού ΥΚΩ µε 90-110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισµό, προκειµένου να καλυφθεί το έλλειµµα του 2023 που προβλέπεται στα 37 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθεί και ένα «µαξιλάρι» ασφαλείας της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.