Quantcast
Σε εφαρμογή μπαίνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις - Τι αλλάζει και ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Σε εφαρμογή μπαίνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις – Τι αλλάζει και ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αλλαγές στις δηλώσεις ΦΠΑ και στα φορολογικά έντυπα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις  του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας αλλά και των φορολογικών εντύπων Ε3 και Ν.

Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα στο 2ο Law Forum Taxation ο προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής της ΑΑΔΕ, Ρένος Καραστάθης, η Αρχή σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις  ΦΠΑ, του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων.  Και συνέχισε λέγοντας ότι στο επόμενο στάδιο θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Πώς θα γίνεται η  προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και των εντύπων Ε3 και Ν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες

Με βάση τα στοιχεία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” MyDATA” θα γίνεται η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και των εντύπων Ε3 και Ν . Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω πλατφόρμα διαβιβάζονται τα δεδομένα των επιχειρήσεων  για τις συναλλαγές. Επίσης επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις  προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ εάν δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα myDATA.

Η πλατφόρμα myDATA

Στην πλατφόρμα myDATA:

  • Βρίσκεται με ακρίβεια τον οφειλόμενο ΦΠΑ των επιχειρήσεων.
  • Διαπιστώνονται αυτόματα  οι μεταβολές στον τζίρο των επιχειρήσεων.
  • Ελέγχεται η αυθεντικότητα των εγγραφών στα e-βιβλία.

Οι επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες

Και για το θέμα επιστροφών φόρων στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες  μίλησε ο κ. Καραστάθης στο 2ο Law Forum Taxation. Όπως είπε με διαδικασίες – εξπρές αναμένεται να δίνονται οι εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ  θα κάνει ακόμη πιο απλές τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής για το 2022. Αυτό θα γίνει μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής -Τι είναι και πώς θα λειτουργήσει 

Και το ψηφιακό δελτίο αποστολής περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Καραστάθης ο επόμενος στόχος της ΑΑΔΕ είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής.  Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών που περιλαμβάνει τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημειώνεται ότι με το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή στις διακινήσεις των φορτίων, θα περιοριστούν οι πρακτικές  αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις  όσον αφορά το εμπορευματικό αλλά και θα εξετάζεται η ένταξη της νέας δηλωτικής υποχρέωσης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, myDATA – ηλεκτρονικά βιβλία, για την υποβολή φορολογικών παραστατικών

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.