Quantcast
ΣΕΒ: Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για την τηλεργασία - enikonomia.gr
share

ΣΕΒ: Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για την τηλεργασία

δημοσιεύτηκε:

Έρευνα για την τηλεργασία διενήργησε πρόσφατα ο ΣΕΒ σε 251 επιχειρήσεις της χώρας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τα παρουσίασε την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου  2022 ο Senior Advisor του ΣΕΒ, Γιάννης Σιδηρόπουλος στο ψηφιακό συνέδριο του Συνδέσμου για την τηλεργασία  στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SEVSOCDIAL.

Όπως είπε για την τηλεργασία:

  • Το 55% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι πλέον περισσότερα από τα μισά καθήκοντα των εργαζομένων μπορούν να υλοποιηθούν από απόσταση,
  • Σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις αξιολογούν ως μάλλον/σίγουρα θετικά τα αποτελέσματα της τηλεργασίας,
  • Σε ποσοστό 41% οι επιχειρήσεις παρείχαν εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών μέσων και εργαλείων επικοινωνίας,
  • Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας προτιμάται από σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους,
  • Περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις εφαρμόζουν υβριδικό μοντέλο έως 2 ημέρες την εβδομάδα ενώ οι 3 στις 10 επιχειρήσεις το εφαρμόζουν έως 3 ημέρες,

Η δυνατότητα τηλεργασίας θεωρείται στοιχείο προσέλκυσης προσωπικού από 7 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες από τα 2/3 θεωρούν ότι η τηλεργασία επέφερε αλλαγές στην κουλτούρα των επιχειρήσεων.

Τι είπε ο Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ

Για το θέμα της τηλεργασίας μίλησε την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 και ο Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ Χρήστος Α. Ιωάννης στο ψηφιακό συνέδριο του Συνδέσμου για την τηλεργασία.

Τόνισε ότι η διερευνητική στάση των Ελλήνων απέναντι στην τηλεργασία συνάδει με τις διεθνείς εξελίξεις. «Αυτό που ζήσαμε λόγω πανδημίας ως τηλεργασία σε μαζική κλίμακα, ήταν το 4ο κύμα τηλεργασίας, διεθνώς, αφού τα προηγούμενα ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας». Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, επεσήμανε ο κ. Ιωάννου δεν είναι όλα τα επαγγέλματα και όλες οι θέσεις εργασίας δυνατόν να υπαχθούν σε τηλεργασία.

«Ο βαθμός ψηφιακού μετασχηματισμού της παραγωγής και των υπηρεσιών σε μια οικονομία, αυξάνει αυτές τις δυνατότητες». Επιπλέον ,ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η τηλεργασία συνεπάγεται διαφορετική οργάνωση της εργασίας και της διοίκησης, και αυτή την πραγματικότητα ανακαλύπτουν σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Η τηλεργασία εφαρμόζεται σε παραλλαγές, όπως η υβριδική οργάνωση της εργασίας (δηλαδή κάποιες μέρες-ώρες με φυσική παρουσία, και άλλες με τηλεργασία), η οποία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται η νέα κανονικότητα για τις επιχειρήσεις. Κλείνοντας ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι «ρυθμίσεις που δεν επιτρέπουν την ευελιξία επιχειρήσεων και εργαζόμενων και υπονομεύουν την παραγωγικότητα και ευημερία πρέπει να αποφεύγονται».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.