Quantcast
Σφίγγει η «θηλιά» για τους επαγγελματίες: Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων - Ποιοι δεν πρέπει να... ανησυχούν - enikonomia.gr
share

Σφίγγει η «θηλιά» για τους επαγγελματίες: Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων – Ποιοι δεν πρέπει να… ανησυχούν

δημοσιεύτηκε:

«Σφίγγει» και άλλο η «θηλιά» γύρω από τους επαγγελματίες που έχουν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως όλα δείχνουν θα υιοθετήσει αλλεπάλληλες αυξήσεις των ευρω-επιτοκίων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Στους «χαμένους» της συγκεκριμένης εξέλιξης συγκαταλέγονται και όσοι «καίγονται» να εξασφαλίσουν δάνειο αυτή την περίοδο, καθώς τα επιτόκια είναι «τσουχτερά» στα νέα δάνεια και αρκετά «τσιμπημένα» σε σχέση με έναν χρόνο πίσω.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αν μη τι άλλο τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια δεν θα δουν αλλαγές στις δόσεις τους, μετά την εκτεταμένη εφαρμογή από τις Τράπεζες του προγράμματος «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».  Μάλιστα, αρκετά από αυτά θα έχουν την ευκαιρία να επιδοτηθούν κιόλας για τις αυξημένες δόσεις που αναγκάστηκαν να πληρώσουν λόγω των προηγούμενων αναπροσαρμογών των επιτοκίων. Αρκεί βέβαια να υποβάλουν τη σχετική αίτηση εντός των προθεσμιών που έχουν καθοριστεί.

Πόσο θα αυξηθούν ακόμη τα επιτόκια

Όσοι έχουν πάντως επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρω-επιτόκια ή όποιος αναζητά νέο δάνειο, θα πρέπει να… λάβει τα μέτρα του: Το βασικό σενάριο που ενδέχεται να πάρει σάρκα και οστά σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές, είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου και άλλο τόσο στα τέλη Ιουλίου. Από κει και πέρα, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο και μετά, σύμφωνα πάντα με κάποιους αναλυτές, η ΕΚΤ ενδεχομένως να κάνει παύση στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Αυτή η επιλογή, όπως επισημαίνουν, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες τους επόμενους μήνες.

Στους «χαμένους» λοιπόν, από μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, συγκαταλέγονται όσοι «καίγονται» για ρευστό και ψάχνουν για φθηνά δάνεια, αλλά και οι «δανεισμένοι» σε ευρω- επιτόκια επιχειρηματίες. Και αυτό γιατί εκείνοι που έχουν πάρει επιχειρηματικά ή άλλου είδους δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται κανονικά, σε αντίθεση με όσους έχουν στεγαστικά.

Γιατί οι νέες αυξήσεις δεν «αγγίζουν» όσους έχουν στεγαστικά

Επιπτώσεις από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναφοράς δεν πρόκειται να υπάρξουν  για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.

Αν και πρόκειται να ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων,  εκ των πραγμάτων μένουν… αδιάφοροι όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, καθώς έχει υιοθετηθεί από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».

Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν την δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.

Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λοιπόν, «μετατράπηκαν» σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από τις νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.

Η προθεσμία για την επιδότηση δόσης

Την ευκαιρία να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από τις τράπεζες και να έχουν «διπλό» κέρδος -μέσα σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων- έχουν χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια: Μετά τη διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιακών κριτηρίων οι δικαιούχοι επιδότησης έγιναν περισσότεροι, όμως θα πρέπει να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες για την υποβολή της αίτησης.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος, είναι η έκδοση  βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας: Η έκδοση της βεβαίωσης ενεργοποιήθηκε και μπορεί να γίνει με υποβολή αίτησης στο link: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-oikonomika-asthenesterou-opheilete

Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνθηκε καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

«Άνοιξαν» ακόμη τα περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.