Quantcast
Σκρέκας στον Realfm 97,8: Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, σταθεροποιούνται οι τιμές – Τι είπε για την εφαρμογή e- katanalotis - enikonomia.gr
share

Σκρέκας στον Realfm 97,8: Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, σταθεροποιούνται οι τιμές – Τι είπε για την εφαρμογή e- katanalotis

δημοσιεύτηκε:

Για την ακρίβεια και την πορεία των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ μίλησε ο Κώστας Σκρέκας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών υποστήριξε ότι «ο πληθωρισμός από 8,3% τον Ιανουάριο έχει πέσει κατά 40%, στο 5% τον Μάρτιο. Το ΙΕΛΚΑ δημοσίευσε μια έρευνα μελετώντας τον πληθωρισμό στο σύνολο των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο μέσα στα σούπερ μάρκετ ήταν 0,28%. Πιστεύουμε ότι αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το 0,28% πληθωρισμός δεν σημαίνει μείωση τιμών. Στο σύνολο των προϊόντων σημαίνει σταθεροποίηση στις υψηλές βέβαια τιμές που έχουν φτάσει. Κάποια προϊόντα έχουν μειώσει την τιμή τους σε σχέση με πέρυσι και κάποιες την έχουν αυξήσει. Δεν μας ικανοποιεί αυτό, ούτε πανηγυρίζουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη και καμία άλλη κυβέρνηση που να επιβάλει πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία γιατί καμία άλλη χώρα δεν έχει νομοθετήσει τέτοια διάταξη».

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι «η ακρίβεια υπάρχει, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει και μείωση τιμών αλλά σημαίνει μείωση του ρυθμού αύξησης τιμών, έχουμε φτάσει σχεδόν σε μηδενικό πληθωρισμό σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ και αυτό δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και συνεχίζουμε».

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών αναφέρθηκε στην εφαρμογή e- katanalotis και τόνισε ότι «οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τιμές στα κοντινά σούπερ μάρκετ. Έπρεπε να δώσουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή και το νοικοκυριό να μπορεί να γνωρίζει που μπορεί να αγοράζει φθηνότερα τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να δουν όλες τις τιμές και αυτό δεν αρέσει στις αλυσίδες ή στις εταιρείες γιατί οι τιμές πάνε προς τα κάτω καθώς λειτουργεί ο ανταγωνισμός».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προϊόντα και υπηρεσίες που πωλούνται φθηνότερα από ότι στην Ευρώπη και άλλα ακριβότερα. «Το ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση για να αλλάξει τα πράγματα. Έχουμε λάβει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα αρχίσουν να αποδίδουν και τους επόμενους μήνες» υποστήριξε.

Σχετικά με την τιμή της βενζίνης, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «ένα σημαντικό έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού είναι εκείνο από τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα. Και κάθε πολιτικός που με ευκολία έρχεται και λέει ότι θα μειώσει ή θα μηδενίσει τους έμμεσους φόρους πρέπει να πει πού θα βρει τα έσοδα για να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού. Η τιμή της βενζίνης αποκλιμακώνεται γιατί μειώνεται η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές. Ερχόμαστε, στηρίζουμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Ο υπουργός Ανάπτυξης συμπλήρωσε ότι «το 80% των προϊόντων που παράγουν τα ελληνικά διυλιστήρια εξάγεται είτε στην Ε.Ε. είτε σε Τρίτες Χώρες. Άρα το 80% των κερδών προέρχεται από πωλήσεις των ελληνικών διυλιστηρίων σε ξένες χώρες. Φορολογήσαμε το σύνολο των κερδών την προηγούμενη χρονιά και εισπράξαμε 600-700 εκατ. ευρώ που τα επιστρέψαμε μέσω του Market Pass».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το e-katanalotis δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα που έχουμε για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια».

Ακούστε το ηχητικό:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.