Quantcast
Ρεύμα: Εκτοξεύθηκε σήμερα η τιμή του στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα τιμολόγια μηνός Ιουνίου - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Εκτοξεύθηκε σήμερα η τιμή του στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα τιμολόγια μηνός Ιουνίου

δημοσιεύτηκε:

 

Εκτοξεύθηκε σήμερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ιστοσελίδας euenergy.live η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 99% και ανήλθε στα  92.14 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 46.40 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν την προηγούμενη ημέρα. Από τα ίδια στοιχεία προέκυψε πως η Ελλάδα έχει σήμερα την τρίτη ακριβότερη τιμή ρεύματος στην ΕΕ ενώ πιο υψηλά στη λίστα βρίσκεται η Ουκρανία  (με 4370.09 ευρώ ανά μεγαβατώρα)ακολουθούν η  Εσθονία,  η Λιθουανία και η  Λετονία (με 122.61 ευρώ ανά μεγαβατώρα)  και η Φιλανδία ( 121.18 με ευρώ ανά μεγαβατώρα)

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα η Ελλάδα τις τρεις προηγούμενες ημέρες είχε τιμή ρεύματος κάτω από τα επίπεδα των  70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναλυτικά:

  • Στις 12 /05/2024 η τιμή ήταν στα 46.40 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 11/05/2024 η τιμή κινούνταν  στα 54.03 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 10/05/2025 η τιμή είχε διαμορφωθεί στις  69.84 ευρώ ανά μεγαβατώρα

 

Οι τιμές χονδρικής για τα τιμολόγια  ηλεκτρικού ρεύματος μηνός  Ιουνίου

Προς αύξηση  φαίνεται πως οδεύουν τα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα στη χονδρική. Σημειώνεται δε πως οι τιμές των τιμολογίων ρεύματος στη χονδρική αγορά από την 1η  Μαΐου μέχρι τις 10 του ίδιου μήνα κινούνταν κατά μέσο όρο κοντά στα 69 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 60 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους 2 μήνες  τα περισσότερα τιμολόγια λιανικής διαμορφώνονται με βάση την εξέλιξη της χονδρικής. Η λογική είναι πως θα  υπάρξει μια άνοδος  στην τιμή του ρεύματος τον  Ιούνιο.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το  φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος τον Μάιο διαμορφώνεται  στα 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το αντίστοιχο της ΔΕΗ, που έχουν οι περισσότεροι καταναλωτές και θεωρείται το τιμολόγιο αναφοράς, στα 10,6 λεπτά.

Εάν ισχύσει και τον μήνα Ιούνιο  το ίδιο επίπεδο έκπτωσης δηλαδή 10% και η τιμή χονδρικής κλείσει στα 69 ευρώ, τότε θα υπάρξει ένα τιμολόγιο της ΔΕΗ στα 13,5 λεπτά.

Ωστόσο, η επιχείρηση θα  έχει τη δυνατότητα να το αναπροσαρμόσει χαμηλότερα επιλέγοντας το υψηλότερο ποσοστό έκπτωσης. Αυτό συνήθως γίνεται όταν οι αρχικές τιμές ρεύματος  ανεβαίνουν. Σε παρόμοιες ενέργειες αναμένεται να προβούν και  οι υπόλοιποι προμηθευτές  προκειμένου να προκύψει την 1η Ιουνίου η οριστική εικόνα στην αγορά.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.