Quantcast
Σκρέκας στον Realfm 97,8: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται εύκολα - Τι είπε για τις τιμές στα απορρυπαντικά - enikonomia.gr
share

Σκρέκας στον Realfm 97,8: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται εύκολα – Τι είπε για τις τιμές στα απορρυπαντικά

δημοσιεύτηκε:

«Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, καθώς δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο ο πληθωρισμός» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα στον Realfm 97,8.

«Έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια» πρόσθεσε.

«Αλλάζουμε και κάποια θέματα για την αξιολόγηση των έργων και των εγγυήσεων από επενδυτές. Μια βασική αλλαγή που θα κάνουμε άμεσα, θα είναι για το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση ενός επενδυτικού φακέλου. Μέχρι τώρα υπάρχουν επιτροπές αξιολόγησης, που παίρνει πολύ καιρό να το ολοκληρώσουν, αυτό αλλάζει. Οι αξιολογήσεις θα γίνονται αντικειμενικά με μοριοδότηση, με απόλυτη διαφάνεια. Με το πού υποβάλλεται το επενδυτικό σχέδιο, με το που θα κλείνει η πλατφόρμα το επόμενο δευτερόλεπτο θα έχουμε αμέσως τον προσωρινό πίνακα και μετά τις ενστάσεις, θα έχουμε γρήγορα και τους οριστικούς πίνακες» ανέφερε.

«Περάσαμε μια διάταξη που λέει ότι όποιος προμηθευτής ανακοινώσει μείωση τιμής τουλάχιστον 5% στο ράφι του σούπερ μάρκετ και τουλάχιστον για διάστημα 6 μηνών, μπαίνει μια ειδική σήμανση κάθετη που θα δηλώνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει μειωμένη τιμή. Θέλουμε και ήδη έχουμε εταιρείες να αγκαλιάζουν αυτό το μέτρο και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να δούμε πολλά προϊόντα όχι να κρατούν σταθερές τιμές αλλά να μειώνουν τις τιμές τους, γιατί έχει μειωθεί αντίστοιχα το κόστος παραγωγής» επεσήμανε ο κ. Σκρέκας.

«Όταν επιβάλλεται ένα πρόστιμο η εταιρεία οφείλει να αλλάξει τις τιμές. Βέβαια, αυτό μπορεί να έχει μία καθυστέρηση, γιατί πρέπει να αλλάξει τους τιμοκαταλόγους και να περαστούν στα σούπερ μάρκετ οι νέες τιμές. Σε λίγο καιρό, θα γίνει εκ νέου έλεγχος και εφόσον παραβιάζει και πάλι τον νόμο, θα επιβάλλουμε και δεύτερο πρόστιμο, το οποίο είναι και πολλαπλάσιο από το πρώτο».

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως δεν επιθυμεί να κλείσουν οι εταιρείες, αλλά να αναγνωρίσουν την δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά. «Αν δεν το κάνουν αυτό, και δεν συμμορφωθούν, τότε το κόστος της αισχροκέρδειας θα είναι πολύ πιο ακριβό για αυτούς. Πρέπει να τηρήσουν τον νόμο που λέει ότι το περιθώριο κέρδους δεν πρέπει να αυξηθεί, δηλαδή δεν πρέπει να βάλουν ούτε ένα λεπτό παραπάνω».

Ερωτηθείς για τις τιμές των απορρυπαντικών που είναι αυξημένες σε σχέση με την Ευρώπη απάντησε «Εξετάζουμε τις πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε τέτοια προϊόντα με σκόνες καθαρισμού, πλυντηρίου, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, οδοντόπαστες κτλ. Εμείς θα φωνάξουμε τις εταιρείες, διενεργούμε μελέτη στο υπουργείο σε συνεργασία με εταιρείες που μετρούν τις τιμές προϊόντων σε διάφορες χώρες και θα έχουμε μια ανάλυση ποιο είναι το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα και ποιο είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Υπάρχουν διαφορές που μπορεί να μην δικαιολογούνται και εκεί θα ζητηθούν εξηγήσεις» κατέληξε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.