Quantcast
Σκρέκας: Το ελληνοτουρκικό εμπόριο διπλασιάστηκε την περίοδο 2010-13 - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Το ελληνοτουρκικό εμπόριο διπλασιάστηκε την περίοδο 2010-13

δημοσιεύτηκε:

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με την Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε την περίοδο 2010-2013 και από 2,2 δισ. ευρώ το 2010 έφθασε στα 4,3 δισ. ευρώ το 2013, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας σε ομιλία του στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία είναι η σημαντικότερη αγορά ελληνικών προϊόντων, πρόσθεσε ο υπουργός, καθώς βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών, στις οποίες εξάγονται ελληνικά προϊόντα. Οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην ελληνική αγορά κατέλαβαν το 2013 τη 14η θέση ανάμεσα σε 185 χώρες και τη 2η θέση μετά τη Βουλγαρία ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων.

“Ξέρω πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και αρκετούς Τούρκους που έχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας:.”Γνωρίζω επίσης ότι Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες συμπράττουν με μεγάλη επιτυχία σε τρίτες χώρες. Για παράδειγμα, εκτελούν από κοινού σημαντικά κατασκευαστικά έργα σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία. Περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σήμερα εκεί. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια”.

Η εκατέρωθεν επενδυτική δραστηριότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων: Από το λιανεμπόριο, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, μέχρι τις κατασκευές, τις τράπεζες και τη ναυτιλία. Επίσης, μεγάλη αύξηση υπάρχει και στην τουριστική κίνηση, είπε ο υπουργός, καθώς “υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2014 περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα και περίπου 800 χιλιάδες Έλληνες τουρίστες θα επισκεφθούν την Τουρκία”. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.