Quantcast
Societe Generale: Η Fitch θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σήμερα - Τι λέει για τις δεύτερες κάλπες - enikonomia.gr
share

Societe Generale: Η Fitch θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σήμερα – Τι λέει για τις δεύτερες κάλπες

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση πως ο οίκος  Fitch θα αναβαθμίσει σήμερα Παρασκευή, 9 Ιουνίου τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές διατηρώντας το ΒΒ+  εκφράζει η Societe Generale.

Αυτή είναι η πρώτη αξιολόγηση που γίνεται για την  ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Μάλιστα ο γαλλικός οίκος θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα θα γίνει είτε στις 20 Οκτωβρίου από τον οίκο S&P είτε την 1η Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.

Επίσης η Societe Generale αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.  Σύμφωνα με αυτό, το χρέος  της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί στο 135% του ΑΕΠ έως το 2026, δηλαδή θα είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και τον Οκτώβριο.

Παράλληλα ο οίκος αναφέρει πως οι επενδύσεις έχουν ενισχύσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε γρήγορα μετά την αύξηση που είχε καταγράψει  την περίοδο της πανδημίας.

Για τις  δεύτερες εκλογές 

Μεταξύ άλλων οι αναλυτές του Societe Generale αναφέρονται και στον δεύτερο γύρο εκλογών που θα γίνουν στη χώρα μας.  Το μεγαλύτερο κόμμα, η ΝΔ  θα χρειαστεί μόνο  το 40% για να κερδίσει την αυτοδυναμία. «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει πάνω από 150 έδρες από τις 300, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 25 Ιουνίου», επισημαίνουν.

Η πρόσφατη πρόβλεψη της  JP Morgan

Στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας της 9ης Ιουνίου 2023 από τον οίκο Fitch είχε αναφερθεί πρόσφατα και η JP Morgan.

Όπως είχε πει η αμερικανική τράπεζα σε ανάλυση της για τη χώρα μας, υπάρχουν μικρές πιθανότητες ο οίκος Fitch να αναβαθμίσει τη χώρα μας στο BBB-, καθώς θεωρεί ότι ο οίκος αξιολόγησης θα θελήσει να περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και την ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης, πριν να κάνει την εκτίμησή του.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.