Quantcast
Σούπερ μάρκετ: Δείτε με αναλυτικά παραδείγματα πώς παραπλανούν τους καταναλωτές με το 1+1 και το 50% έκπτωση - enikonomia.gr
share

Σούπερ μάρκετ: Δείτε με αναλυτικά παραδείγματα πώς παραπλανούν τους καταναλωτές με το 1+1 και το 50% έκπτωση

δημοσιεύτηκε:

Παραπλανητικές αποδεικνύονται πολλές φορές οι προσφορές προϊόντων είτε με τη μορφή έκπτωσης 50% είτε με «1+1 δώρο» των σούπερ μάρκετ για τους καταναλωτές. Για το θέμα αυτό μιλά σήμερα ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος, Γιώργος Λεχουρίτης στην εφημερίδα” Ελεύθερος Τύπος “.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών καταγγελιών σχετικά με τη συμπεριφορά των εταιριών ως προς το θέμα έκπτωση, με τις προσφορές που υπόσχονται μειώσεις τιμών 40%, 50% ή 1+1 δώρο. Αυτό που γίνεται επί της ουσίας είναι να ανεβάζουν τις τιμές και μετά να κάνουν δήθεν προσφορά στον καταναλωτή 50%. Αυτό το καθεστώς πρέπει να πάρει ένα τέλος», τονίζει.

Παραδείγματα με παραπλανητικές προσφορές

Η εφημερίδα παραθέτει παραδείγματα παραπλανητικών προσφορών:

Πρώτο παράδειγμα: Μεγάλη εταιρία αναψυκτικών διαφημίζει ότι πουλά τις πορτοκαλάδες της σε προσφορά 5+1 δώρο.

  • Δηλαδή, ο καταναλωτής  αγοράζεις 6 και πληρώνει τις 5 , πράγμα που όπως φαίνεται  δεν ισχύει.
  • Η εν λόγω συσκευασία διατίθεται στην τιμή των 3,90 ευρώ, που σημαίνει ότι τα 5 κουτάκια πορτοκαλάδας κοστίζουν 0,78 ευρώ έκαστον και το 1 είναι δώρο.
  • Το ίδιο προϊόν μεμονωμένο και όχι υπό προωθητική ενέργεια, δηλαδή το ένα κουτάκι, κοστίζει 0,65 ευρώ, φθηνότερα, λοιπόν, απ’ ό,τι πωλείται η συσκευασία που είναι σε προσφορά.

Δεύτερο παράδειγμα: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το οποίο πωλείται σε προσφορά 2+1 δώρο.
  • Η αρχική τιμή είναι στα 6,24 ευρώ, δηλαδή 3,12 ευρώ κάθε συσκευασία του ενός κιλού συν μία δώρο, όταν η μία συσκευασία του ενός κιλού εκτός προσφοράς πωλείται μόνη της στα 2 ευρώ, δηλαδή 56% φθηνότερα.

«Όταν ένα προϊόν πωλείται στη μισή τιμή σε μόνιμη βάση, φυσικά, και δεν θεωρείται προσφορά Υποψίες για παραπλανητικές εκπτώσεις κινούν και τα προϊόντα που είναι σε προσφορά σε μόνιμη βάση, με ανώτατο στέλεχος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να παραδέχεται ότι τα είδη που πωλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είτε με έκπτωση 50% είτε με τη μορφή 1+1 δώρο ή 2+1 δώρο, στην πραγματικότητα δεν διατίθενται φθηνότερα. Όταν ένα προϊόν πωλείται στη μισή τιμή σε μόνιμη βάση, φυσικά, και δεν θεωρείται προσφορά. Η τελική τιμή μετά την έκπτωση είναι η πραγματική τιμή του προϊόντος. Κι αυτό συμβαίνει, κυρίως, στα είδη προσωπικής υγιεινής, στα απορρυπαντικά, στα καθαριστικά και λιγότερο στα τρόφιμα», δηλώνει  η ίδια πηγή στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Tρίτο παράδειγμα: αφρόλουτρο γνωστής πολυεθνικής εταιρίας με αρχική τιμή 5,98 ευρώ βρίσκεται πάντα υπό το καθεστώς προωθητικής ενέργειας και πωλείται είτε στη μισή τιμή, δηλαδή 2,99 ευρώ, είτε στα 5,98 οι δύο συσκευασίες (1+1 δώρο).

  • Το ίδιο προϊόν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πωλείται από 2,5 έως 3,5 ευρώ. «Δεν μπορεί μια εταιρία να πουλάει πάντα ένα προϊόν με έκπτωση 50%, γιατί, όσο και να αυξηθούν οι όγκοι πωλήσεων, δεν θα έχει κέρδος.
  • Προφανώς, η προσφορά είναι ένα τρικ της εταιρίας για να κερδίσει καταναλωτές, ωστόσο είναι άκρως παραπλανητικό», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος σούπερ μάρκετ.

Τέταρτο παράδειγμα: υγρό απορρυπαντικό 30 πλύσεων

Αντίστοιχα, υγρό απορρυπαντικό 30 πλύσεων με τιμή 12,50 ευρώ πωλείται στα ράφια τις περισσότερες μέρες του μήνα υπό τη μορφή 1+1 δώρο, με τους καταναλωτές να αγοράζουν ουσιαστικά δύο συσκευασίες για να «επωφεληθούν» της προσφοράς, ωστόσο, αν αγόραζαν το προϊόν στην κανονική του τιμή, θα πλήρωναν τα μισά χρήματα.

Τέταρτο παράδειγμα:  Μωρομάντηλα

  • Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπλάνησης των νοικοκυριών είναι αυτό που συμβαίνει με τα μωρομάντηλα.
  • Μεγάλη εταιρία πουλά μόνιμα το προϊόν της σε συσκευασία 2+1 δώρο στην τιμή των 2,90 ευρώ από 8,85 ευρώ αρχική, δηλαδή χαμηλότερα και από την τιμή που θα πούλαγε το ένα πακέτο.

«Αν δεχτούμε ότι το ένα πακέτο είναι δώρο, τα άλλα δύο με βάση την αρχική τιμή θα έπρεπε να κοστίζουν 4,42 ευρώ το καθένα. Πώς πωλούν μόλις 2,90 ευρώ τα τρία πακέτα; Δεν μπορεί παρά να έχουν φουσκώσει την αρχική τιμή και να παραπλανούν τον κόσμο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”  εκπρόσωπος εταιρίας ερευνών του λιανεμπορίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.