Quantcast
Σπίτι μου: Αυτές είναι οι αλλαγές στο πρόγραμμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου: Αυτές είναι οι αλλαγές στο πρόγραμμα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Σε εφαρμογή τίθενται οι αλλαγές για το πρόγραμμα  της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου» μέσω του οποίου οι νέοι ή τα ζευγάρια  ηλικίας 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από την Υπηρεσία , ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο γίνεται άτοκο στο σύνολό του.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου» διπλασιάζεται κατά 375 εκατ. ευρώ προκειμένου να εγκριθούν επιπλέον  5.000 δάνεια ενώ τίθενται σε εφαρμογή δύο αλλαγές για το σύνολο όλων των πολιτών που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης σε αυτό. Αναλυτικά προβλέπεται:

1. Το εισοδηματικό κριτήριο 

Για να καλυφθεί το εισοδηματικό κριτήριο δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να έχει δηλωθεί εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά θα μπορεί να προσμετρηθεί και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό.   Για παράδειγμα, εάν νέος  πολίτης είχε μισθό 5.000 ευρώ από την εργασία του και τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ από παραχώρηση κατοικίας ή από κατοχή αυτοκινήτου, τότε θα μπορεί να λάβει μέρος στο «Σπίτι μου».

2. Η ηλικία του ακινήτου

Υπενθυμίζεται πως αρχικά οι συμμετέχοντες του προγράμματος μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι τουλάχιστον 15 ετών ωστόσο με τη νέα προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται πως τα 15 έτη υπολογίζονται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να αποκτήσουν σπίτι και νεότερο από 15 ετών. Το ακίνητο που αποκτάται βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής.

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Για το πρόγραμμα  «Σπίτι μου» μίλησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος «στον διπλασιασμό του προϋπολογισμού, όπως έχουμε δεσμευτεί, για το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με στόχο 20.000 νέοι και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πια κατοικία μέσα από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο θα εξυπηρετείται με μία δόση η οποία θα είναι αισθητά χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν σπίτι με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς»  σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα “ψιλά γράμματα” για το πρόγραμμα

Το ακίνητο που αποκτάται μέσω του προγράμματος αποτελεί ενιαία αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία ή μονοκατοικία, και η έκτασή του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 τ.μ και στα τετραγωνικά μέτρα δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα.

Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή τους αγοραστές, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, με κατανομή του ποσοστού κυριότητας μεταξύ τους ανάλογη με τη συμμετοχή καθενός από αυτούς στη δανειακή σύμβαση.

Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η ΔΥΠΑ και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη η εκμίσθωση του αποκτώμενου ακινήτου, εκτός αν συναινεί η αρμόδια Επιτροπή που συγκροτείται για τον συντονισμό της υλοποίησης και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.