Quantcast
Σπίτι μου: Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα επεκταθεί το πρόγραμμα - Η εξήγηση της Ζαχαράκη - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου: Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα επεκταθεί το πρόγραμμα – Η εξήγηση της Ζαχαράκη

δημοσιεύτηκε:

Toν λόγο για τον οποίο δεν  θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα “Σπίτι μου”  στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες  25 έως 39 ετών λαμβάνουν χαμηλότοκα  ή  άτοκα στεγαστικά δάνεια εξήγησε σήμερα η υπουργός  Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Αυτή τη στιγμή δεν  υπάρχει προγραμματισμός για επέκταση του προγράμματος γιατί ήδη κάναμε διπλασιασμό  του προϋπολογισμού», είπε η κ. Ζαχαράκη.

Παραδέχθηκε όμως πως «ενώ υπάρχει ζήτηση, με το κομμάτι της προσφοράς ταλανίζεται πάρα πολύ η κοινωνία. Βλέπουμε πως ανάμεσα στην έγκριση και στην προέγκριση πρέπει οι νέοι δικαιούχοι να βρουν το διαμέρισμα και αδυνατούν να το βρουν». Επίσης εκτίμησε πως στο θέμα της προσφοράς των ακινήτων θα μπορεί να βοηθήσει το κομμάτι των Airbnb αλλά και νέα προγράμματα. Υπενθύμισε δε πως «αυτή την στιγμή  όλη η πλήρης γκάμα των προγραμμάτων για τη νέα στεγαστική πολιτική θα φτάσει περίπου στο 1,74  δισ. ευρώ».

Το πρόγραμμα : Τι ισχύει μέχρι στιγμής 

Για να συμμετέχουν οι πολίτες στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω  εισοδηματικά κριτήρια:

Εισόδημα: 

Στα  16.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το  ανώτατο ετήσιο εισόδημα  πραγματικό ή τεκμαρτό του άγαμου. Το ποσό αυτό αυξάνεται έως και τα 24.000 ευρώ σε περίπτωση έγγαμου ζευγαριού χωρίς παιδιά, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να  υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

Επίσης το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υποστηρίζει τη δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

  • Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία.
  • Έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς
  • Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. πλην οριζόμενων βοηθητικών χώρων
  • Η οικοδομική άδειά τους εκδόθηκε πριν από τουλάχιστον 15 έτη
  • Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής
  • Παραμένει βέβαια η προϋπόθεση ότι οι αιτούντες δεν έχουν άλλο σπίτι ή ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Ειδικότερα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου κατάλληλα για κατοικία θεωρούνται ακίνητα άνω των 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας.

Επισημαίνεται  δε πως το 75% του δανείου του προγράμματος το χρηματοδοτεί η ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% το χορηγεί η τράπεζα.  Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα.  Εάν όμως ο πολίτης είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος, τότε ολόκληρο το δάνειο του  είναι άτοκο.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.