Quantcast
«Σπίτι μου»: Πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

«Σπίτι μου»: Πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Tις επόμενες ημέρες θα τεθεί σταδιακά σε δημόσια διαβούλευση ο οδηγός του σχεδίου «Σπίτι μου», όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την προσιτή στέγη, πρωτίστως για τους νέους συμπολίτες μας. Παρεμβάσεις που αγγίζουν τα 1,8 δισεκατομμύρια, με πιο σημαντική ίσως τα ευνοϊκά δάνεια, με στήριξη και του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε ουσιαστικά το αντίτιμο για τη δόση του στεγαστικού δανείου να είναι μικρότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε κανείς για ένα διαμέρισμα, για ένα σπίτι ίσου μεγέθους. Βέβαια αυτή η πρωτοβουλία πλαισιώνεται και από μια σειρά από παρεμβάσεις αναβάθμισης παλαιών οικημάτων, κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών -οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα- και την παραχώρηση οικοπέδων του Δημοσίου για την οικοδόμηση συγκροτημάτων διαμερισμάτων, ένα μέρος των οποίων θα μπορούν να ενοικιάζονται με πολυετή χαμηλά μισθώματα» τόνισε.

«Θα αναμένουμε, στη συνέχεια, όλοι με ενδιαφέρον την παρουσίαση του Υπουργού. Θα δεσμευτούμε πάλι, όπως το έχουμε κάνει εξάλλου. Ειδικά το Υπουργείο Εργασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να τηρεί με συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει για πολύ σύνθετα ζητήματα, όπως η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων των συντάξεων, η οποία βαίνει πια προς την ολοκλήρωσή της. Επομένως και εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς έχουμε μπει πια στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας, κυρίως ως προς τη δευτερογενή νομοθεσία. Όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν δηλαδή μετά την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου. Τα γνωρίζετε καλά δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω » συμπλήρωσε.

Τι είναι το Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα δίνει χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο 1% σε νέους ή σε ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια.

Επίσης επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αυτό θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων μόνο έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.  Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90 % της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο εντελώς άτοκα δάνεια μπορούν να λάβουν μέσω αυτού του προγράμματος οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες. Αναλυτικά , προβλέπεται ότι τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται άτοκα:

α) όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39) ετών με τρία και πλέον παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της ή

β) όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι, το οποίο κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (π.χ. 30 έτη) αποκτήσει τρία παιδιά,

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.