Quantcast
Σπίτι μου: Σε ποιες περιοχές μπορείτε να αγοράσετε ακίνητα έως 150.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου: Σε ποιες περιοχές μπορείτε να αγοράσετε ακίνητα έως 150.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” μέσω του οποίου θα χορηγούνται δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25-  ετών με εισοδηματικά κριτήρια. Σε ποιες περιοχές της Αθήνας μπορεί να βρει κάποιος σπίτι έως 150.000 ευρώ και έως 150 τ.μ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται σήμερα  σχεδόν 9.500 αγγελίες διαμερισμάτων, ζητούμενης τιμής πώλησης έως 150.000 ευρώ και επιφάνειας έως 150 τ.μ. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα επιφανείας έως 100 τ.μ., ενώ όσο καλύτερη είναι η περιοχή και οι επιμέρους προδιαγραφές του ακινήτου, τόσο περιορίζεται η επιφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότερες επιλογές αφορούν διαμερίσματα επιφανείας 65-85 τ.μ. Αξιολογώντας τα στοιχεία από πωλήσεις που έγιναν το 2022 από το δίκτυο γραφείων της RE/MAX, 150.000 ευρώ αρκούν για την αγορά 94 τ.μ. στον Νέο Κόσμο, 111 τ.μ. στην Κυψέλη και 88 τ.μ. στους Αμπελοκήπους. Αντίστοιχα, μπορούσε κανείς να αποκτήσει 75 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη και 62 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα διαθέσιμα προς πώληση σπίτια στην Αττική, επιφανείας 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, αγγίζουν το 60% του συνόλου των πωλούμενων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και το 74% του συνόλου στα δυτικά προάστια. Ακόμα, στον Πειραιά, το 59% των διαθέσιμων ακινήτων εμπίπτει στα κριτήρια του προγράμματος. Αντιθέτως, στα νότια προάστια μόλις το 19% των ακινήτων καλύπτει τα εν λόγω κριτήρια, στα ανατολικά το 38% και στα βόρεια προάστια μόνο το 5%.

Το κέντρο της Αθήνας, τα δυτικά προάστια και τμήμα των περιοχών πέριξ του Πειραιά αναμένεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης νέων ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, με βάση το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ξεκινά. Αντιθέτως, στα βόρεια, τα νότια και τα ανατολικά προάστια της Αττικής, θεωρείται σήμερα εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ακίνητα που να μπορούν να αποκτηθούν μέσω του εν λόγω προγράμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, υπάρχει πάντα και ο φόβος τυχόν απότομων ανατιμήσεων των πωλούμενων κατοικιών, ακριβώς λόγω της αύξησης της ζήτησης που θα δημιουργηθεί από την ταυτόχρονη εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους δανειολήπτες του προγράμματος, που επιδοτεί το ύψος του επιτοκίου δανεισμού.

Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξήσεις των τιμών, αλλά και των επιτοκίων, κρίνεται δύσκολο να εκδηλωθεί ζήτηση για δάνεια ύψους 200.000 ευρώ. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι ένα πιο ρεαλιστικό «ταβάνι» θα είναι ποσά της τάξεως των 150.000 ευρώ, με την πλειονότητα να κινείται ακόμη χαμηλότερα, ιδίως εάν υπάρχει και κάποια ρευστότητα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα “Σπίτι μου” χορηγεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια.

Θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, πέραν του πρώτου. Αλλά δεν θα πρέπει να έχουν και στη κατοχή τους  άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία.

Η διαδικασία χορήγησης δανείου

Η διάρκεια αποπληρωμής αυτού του δανείου είναι έως 30 χρόνια και η διαδικασία για να το λάβει είναι η εξής:

  • Ο πολίτης ενδιαφερόμενος επιλέγει την τράπεζα που επιθυμεί εξαρτάται από τον ίδιο και μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του από τη Δευτέρα, 3 Απριλίου.
  • Εντός 60 ημερών με βάση τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τις τράπεζες, οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων και χορηγούν την οικονομική προέγκριση.
  • Και αφού δοθεί η οικονομική προέγκριση που είναι μια πρώτη εξέταση για το αν πληροί κάποιος κάποια βασικά κριτήρια.
  • Στην συνέχεια ο αιτών γνωστοποιεί το ακίνητο και την τιμή του και προσκομίζει τα απαιτούμενα έγγραφα με βάση τη συνήθη τραπεζική διαδικασία.
  • Μετά τους αναγκαίους ελέγχους η αίτηση εντάσσεται στο πρόγραμμα και ξεκινά ο απαιτούμενος νομικός και τεχνικός έλεγχος του προς αγορά ακινήτου.
  • Αυτή η διαδικασία διαρκεί 60 μέρες και κατόπιν υπογράφεται η σύμβαση του δανείου και εκταμιεύεται το δάνειο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία ένταξης της αίτησης στο πρόγραμμα.

 Τα  απαραίτητα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν στην κατοχή τους οι ενδιαφερόμενοι τα εξής:

  • Το πιστοποιητικό γέννησης ή αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
  • Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
  • Δήλωση Ε9 και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
  • Χρειάζεται μαζί μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνει είναι αληθή. Στην περίπτωση ζευγαριών τα έγγραφα υποβάλλονται και από τους δύο ανεξάρτητα από το εάν η αίτηση για τη χορήγηση του δανείου υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο.
  • Και οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα ανάλογα με την περίπτωση να ζητήσουν κάποια πρόσθετα δικαιολογητικά

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.