Quantcast
Ευρωζώνη: Πώς η τραπεζική αναταραχή επηρεάζει τις προοπτικές για τα επιτόκια και την ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Πώς η τραπεζική αναταραχή επηρεάζει τις προοπτικές για τα επιτόκια και την ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Καταλάγιασε η τραπεζική αναταραχή  καθώς η πρόσφατη  στοχοποίηση της Deutsche Bank από κάποια hedge funds δεν είχε συνέχεια.

Επίσης επισημαίνεται πως είχε ισχυροποιηθεί πριν από τις τελευταίες εξελίξεις η αναδιάρθρωση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας που είχε δοκιμασθεί από μία σειρά σκανδάλων και κακής διοίκησης. Η Citigroup τόνισε ότι ήταν παράλογη η στοχοποίηση της Deutsche Bank, ενώ πολλοί αναλυτές εκτίμησαν πως δεν είναι η νέα Credit Suisse. Έτσι, οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη ανέκαμψαν τις περασμένες ημέρες και οι επενδυτές φάνηκε να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις των εποπτικών Αρχών ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μίας νέας μεγάλης κρίσης αντίστοιχης με αυτή του 2008.

Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και ελέγχονται ασφυκτικά από τους επόπτες . Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες των οποίων η πρόοδος και ανθεκτικότητα τονίστηκε ιδιαίτερα στα μέσα της εβδομάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Οι ανησυχίες

Παρά τη βελτίωση του κλίματος, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις στην Ευρώπη ενδέχεται να συνεχισθούν για αρκετό χρονικό διάστημα καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζονται ευθέως από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου φέρεται να υπάρχει κίνδυνος και για άλλες μικρότερες τράπεζες. Υπάρχει επομένως μία αβεβαιότητα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές εξελίξεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τόσο αναφορικά με την ανάπτυξη όσο και με τα επιτόκια.

Η εκτίμηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων είναι ότι η ανησυχία που υπάρχει στις αγορές θα μπορούσε να κάνει τις τράπεζες πιο φειδωλές στη χορήγηση δανείων, κάτι που θα περιόριζε την ανάπτυξη αλλά συγχρόνως και την ανάγκη να γίνονται περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια της. Μια από τους βασικούς εισηγητές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ σημείωσε πως δεν είναι γνωστό σε τι βαθμό θα γινόταν αυτό.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται πως στις 16 Μαρτίου η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκιά της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να φθάνει στο 3%, αλλά δεν έδωσε κάποια κατεύθυνση για τη μελλοντική πολιτική της λόγω της αναταραχής.

Σημείωσε δε πως  οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με τα δεδομένα που θα ισχύουν σε κάθε συνεδρίαση. Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της δήλωσαν πρόσφατα  πως υπάρχει περιθώριο για να γίνουν νέες αυξήσεις στα επιτόκια.  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ξεκαθάρισε πως τα επιτόκια θα αυξηθούν και άλλο, αν δεν υπάρξει σοβαρή αναταραχή.

Πάντως η  εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που αναμένονταν πριν την τραπεζική αναταραχή. Για παράδειγμα, η UBS θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα κάνει 2 ακόμη αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο και τον Ιούνιο, με το επιτόκιο καταθέσεων να κορυφώνεται στο 3,5%.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι τα αυστηρότερα κριτήρια για χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης φέτος κατά 0,3%, αλλά και η πρόβλεψη αυτή έχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.