Quantcast
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα ενθαρρύνει τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα ενθαρρύνει τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 134 χώρες που ενθαρρύνουν τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας , στο πλαίσιο σχετικής συνεδρίασης της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που διεξήχθη στο Παρίσι .
Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, τον Ιούλιο επιτεύχθηκε ένα ιστορικό ορόσημο για τη διεθνή φορολογία. Η Δήλωση για το νέο πλαίσιο της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει συγκεντρώσει τη στήριξη 134 – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – χωρών-μελών του Περιεκτικού Πλαισίου BEPS του ΟΟΣΑ και των G20, είναι η αναγκαία απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης και ψηφιοποιημένης οικονομίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας καθ’ όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται στα διεθνή fora, πεπεισμένη για την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας συναινετικής λύσης, ικανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Τα βασικά σημεία μιας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής δύο πυλώνων

Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμφωνία για τα βασικά σημεία μιας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής δύο πυλώνων και προσβλέπει στην οριστικοποίηση, στις 8 Οκτωβρίου, των εκκρεμών ζητημάτων και του προγράμματος εφαρμογής.
Σε σχετική ερώτηση που απηύθυναν ο υπουργός Οικονομικών και η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας
Αθηνά Καλύβα στη Γενική Γραμματεία του ΟΟΣΑ, αναφορικά με το κίνητρο εισροής εσόδων από τον Πρώτο Πυλώνα, απαραίτητο για την κατάργηση των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών από τις χώρες που τους έχουν ήδη θεσπίσει, ο Διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ, κ. PascalSaint-Amans υπογράμμισε ότι τα κέρδη των 100 πιο κερδοφόρων παγκοσμίως πολυεθνικών επιχειρήσεων υπολογίζονται μεταξύ 500 και 900 δισ. δολαρίων, επομένως, βάσει του ποσοστού ανακατανομής 25%, αναμένονται για τις χώρες έσοδα τουλάχιστον 125 δισ. δολαρίων ετησίως από τον Πρώτο Πυλώνα. Με βάση τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Δεύτερου Πυλώνα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν επιπλέον κέρδη 125 δισ. δολαρίων ετησίως, με ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.
Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διαμορφώνοντας θέσεις οι οποίες θα ενισχύσουν, στα πλαίσια της νέας διεθνούς αρχιτεκτονικής, τη βιωσιμότητα και την αειφορία και του εθνικού φορολογικού συστήματος.



..

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.