Quantcast
Σταϊκούρας: Πάνω από 12.500 οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 240 και 420 δόσεων - Τι είπε για τους πλειστηριασμούς - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Πάνω από 12.500 οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 240 και 420 δόσεων – Τι είπε για τους πλειστηριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Νέες διευκρινίσεις για τους δανειολήπτες που μπορούν να ενταχθούν στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας , ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρχαν ότι κάποιοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο σύστημα, όπως ανέφερε το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών της 10ης Ιουνίου.
Όπως είπε ο υπουργός σχετικά με τον μηχανισμό, ” ο νόμος ο οποίος υλοποιείται από 1η Ιουνίου ουσιαστικά έχει τρία επίπεδα, 3 στάδια:
-Το πρώτο στάδιο είναι να βοηθήσουμε τον πολίτη να μην δημιουργήσει ιδιωτικό χρέος ή να μην αναγκαστεί να πάει σε ρύθμιση οφειλών. Υπάρχουν κατά τόπους γραφεία του ιδιωτικού χρέους για να βοηθήσουν” τους πολίτες να ενημερωθούν συνολικά για τις υποχρεώσεις τους.
-Το δεύτερο στάδιο είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Είναι δηλαδή μέχρι 240 δόσεις στο δημόσιο και μέχρι 420 δόσεις στην τράπεζα έτσι ώστε συνολικά ο πολίτης να ρυθμίσει το ιδιωτικό του χρέος”.
” Ο νόμος ξεκίνησε να υλοποιείται 1η Ιουνίου. Με τα χθεσινά στοιχεία 12.550 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή αίτηση εκ των οποίων 6.721 ΑΦΜ έχουν κάνει οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν τα στοιχεία από τους πιστωτές .Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Αναμένουμε στη βάση δεδομένων που έχουμε δημιουργήσει γιατί όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, να εισρεύσουν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ , από τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες , ώστε μετά μέσω του αλγόριθμου να βγει η ρύθμιση για τον πολίτη. Άρα μέχρι σήμερα πρακτικά, αυτό το μέτρο έχει πετύχει, γιατί οι πολίτες βλέπουν για πρώτη φορά ρεαλιστικά να μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά το βουνό του ιδιωτικού χρέους”, συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις περιπτώσεις οφειλετών που επιδίωξαν να ενταχθούν στον μηχανισμό ωστόσο τους πέταξε έξω το σύστημα για τις 420 δόσεις. Διευκρίνισε ότι ” δεν βγάζει έξω το σύστημα ” τους δικαιούχους.
“Φαίνεται το ενδιαφέρον, εκτός και εάν δεν έχεις τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά όλους τους πιάνει μέσα”, συμπλήρωσε.
Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
Αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που έλεγε ότι στις 9/6 έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας άνεργου 63χρόνου με προβλήματα υγείας. Όπως είπε ο υπουργός “η αλήθεια είναι ότι αυτός ο συμπατριώτης μας δεν υπάγεται στα ευάλωτα νοικοκυριά, έχει αξία κατοικίας 300 χιλ. ευρώ και οφειλή 540 χιλιάδες ευρώ. Είχε κάνει αίτηση στον Νόμο Κατσέλη που είχε υπαχθεί πριν από μια δεκαετία και απερρίφθη γιατί θα έπρεπε να είχε αξία κατοικίας μέχρι 280 χιλ. ευρώ. Στον επόμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε αξία κατοικίας 250 χιλ. ευρώ και μέγιστη οφειλή 130 χιλ.ευρώ . Θυμίζω ότι η οφειλή είναι 540 χιλ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα σχήματα .Άρα ούτως ή άλλως σε όλα τα πλαίσια προστασίας που είχαν δημιουργηθεί για τα ευάλωτα νοικοκυριά όλη την τελευταία δεκαετία, αυτός ο συμπατριώτης μας που αντιλαμβάνομαι και αναγνωρίζω τις δυσκολίες του και τις αγωνίες του δεν μπορούσε να μπει με τον ορισμό του ευάλωτου νοικοκυριού, το οποίο έχει γίνει πιο ελαστικό από την σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη”.
Για τα αναδρομικά
Για τον τρόπο που θα φορολογηθούν τα αναδρομικά που δόθηκαν πέρυσι στους δικαιούχους είπε τα εξής ” υπάρχουν σχετικές προβλέψεις τις οποίες ορίζει ο νόμος .Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο αυτή τη χρονική στιγμή”.
Για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ
Σε ερώτηση εάν θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ απάντησε τα εξής όλα όσα αφορούν ” την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα αξιολογηθούν με την ολοκλήρωση της άσκησης τον Νοέμβριο”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.