Quantcast
Στεγαστικά δάνεια: Τι αλλάζει από σήμερα στις δόσεις επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά δάνεια: Τι αλλάζει από σήμερα στις δόσεις επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

“Παγώνουν” από σήμερα Τρίτη, Μαΐου και για διάστημα 12 μηνών τα προγράμματα κυμαινόμενων επιτοκίων όλων των στεγαστικών δανείων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης. Το πάγωμα αυτό γίνεται αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια οι δανειολήπτες και θα φανεί από τις δόσεις Ιουνίου 2023 μέχρι και Απριλίου 2024. Με αυτόν τρόπο προστατεύονται περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά από τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το πάγωμα

Οι χρηματοδοτικοί φορείς ” παγώνουν “από σήμερα στην ημερομηνία της 31ης Μαρτίου το επιτόκιο βάσης, με το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.  Το “πάγωμα” των επιτοκίων αφορά όλα τα επιτόκια (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON-Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο  ΕΚΤ κλπ). Μάλιστα το “πάγωμα” επιτοκίου γίνεται κατά 20 μονάδες βάσης σε πιο χαμηλά επίπεδα από αυτό που ήταν στις 31 Μαρτίου. Διευκρινίζεται πως ο δανειολήπτης μπορεί να ” διατηρήσει” παγωμένο” το επιτόκιο του μόνο εάν  θα παραμείνει ενήμερος και για τους 12 μήνες  της περιόδου προνομιακής  τιμολόγησης .

Ποιοι μένουν εκτός

Το “πάγωμα” αυτό δεν αφορά το πρόγραμμα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης διότι αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.