Quantcast
Σπίτι μου: Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι των φθηνών δανείων - Τι είπε ο Μητσοτάκης για το νέο υπουργείο - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου: Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι των φθηνών δανείων – Τι είπε ο Μητσοτάκης για το νέο υπουργείο

δημοσιεύτηκε:

Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι του προγράμματος ” Σπίτι μου ”  στο πλαίσιο του οποίου χορηγούνται άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε πολίτες ηλικίας 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια.

Το “Σπίτι μου” έχει τόση μεγάλη ανταπόκριση- γιατί απλά ήταν ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα και για το οποίο είμαι διατεθειμένος να διπλασιάσω τους πόρους που είναι διαθέσιμοι. Να πάμε δηλαδή στους 20 χιλιάδες ωφελούμενους. Και εάν αυτό είναι επιτυχημένο,  τότε θα βρούμε και άλλους πόρους  να το στηρίξουμε » σημείωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Open.

Επίσης ρωτήθηκε εάν αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης.  «Αυτό σε έναν βαθμό. Άλλες δράσεις που αφορούν τη στέγη έχουν χρηματοδοτηθεί  από το Ταμείο  Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλούς πόρους  για να μπορέσουμε να κάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες » απάντησε .

Έρχεται υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το νέο υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής.  «Έχοντας 4 χρόνια εμπειρίας νομίζω ότι έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τοι πώς μπορούμε να αναδιατάξουμε το κράτος και την οργάνωση της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να “σπάσει” σε δύο κομμάτια. Να μείνει  το κομμάτι της κοινωνικής και  της στεγαστικής πολιτικής ως ένα ανεξάρτητο μικρότερο υπουργείο. Και σε αυτό θα έρθει συνολικά η κοινωνική πολιτική και στέγαση. Δεν μιλάμε για real estate και ανάπτυξη αλλά για κοινωνική πολιτική» σημείωσε.

 

“Σπίτι μου”: Το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πολίτες ηλικίας από 25 ετών έως 39 ετών και το ετήσιο εισόδημα τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο είναι εκείνο που ισχύει για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (για το 2023 ισχύουν τα εξής:

  • 16.000 ευρώ για άγαμο,
  • 24.000 ευρώ για ζευγάρι, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).

Οι τόκοι   

Οι δικαιούχοι του προγράμματος εξασφαλίζουν χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή του δανείου καθώς το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ και το τραπεζικό επιτόκιο εφαρμόζεται στο υπόλοιπο 25% του ποσού.

Ενώ άτοκα είναι τα δάνεια με 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους αλλά και για όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή κατά τη διάρκεια αποπληρωμής. Συνεπώς, το επιτόκιο του δανείου ανέρχεται στο 1/4 του αντίστοιχου επιτοκίου που χρεώνουν κανονικά οι τράπεζες ή είναι μηδενικό για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Επίσης διευκρινίζεται πως το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δανειοδότηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία, έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς, έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ., έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι ότι:

– Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975.

– Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.

– Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.