Quantcast
Στεγαστικά δάνεια: Τι επιλέγουν οι δανειολήπτες - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά δάνεια: Τι επιλέγουν οι δανειολήπτες

δημοσιεύτηκε:

Το 78% των δανειοληπτών επέλεξε να αγοράσει το 2022 κατοικία με σταθερό επιτόκιο διαρκείας τουλάχιστον 5 ετών. Δηλαδή στην ενέργεια αυτή προέβησαν 8 στους 10 δανειολήπτες.

Ωστόσο το 63% διάλεξε επιτόκιο μακράς διαρκείας, δηλαδή άνω των 10 ετών, ενώ το  22% δανειοληπτών προτίμησε τη λύση του κυμαινόμενου επιτοκίου.  Δηλαδή το ποσοστό αυτό αφορούσε 2 στους 10 δανειολήπτες. Υπενθυμίζεται πως το μέσο επίπεδο του κυμαινόμενου επιτοκίου ανέρχεται σήμερα περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τα σταθερά επιτόκια (για παράδειγμα το 10ετές κυμαίνεται μεταξύ 3,80%-4,30%).  Σημειώνεται δε πως  το euribor 3μήνου-  που αποτελεί τη βάση αναφοράς για τα κυμαινόμενα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών-  διαμορφώνεται σήμερα στο 3,4% και εκτιμάται ότι  αυξηθεί λίγο πάνω από τα επίπεδα του  3,8% το φθινόπωρο. Και αυτό επειδή η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε δύο τουλάχιστον αυξήσεις.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Η αγορά των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 42% και οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση σε οικιστικά ακίνητα ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ το 2022, όπως έδειξαν τα  στοιχεία της  Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επίσης επισημαίνεται πως συνολικά 14.074 δανειακές συμβάσεις  υπεγράφησαν το 2022 και το 96,9% των εκταμιεύσεων  προορίζεται για αγορά οικιστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, ενώ το 3,1% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικών ακινήτων προς εκμίσθωση. Η μέση διάρκεια δανείου κατά την έκδοση είναι 23 έτη, με το 19,7% των νέων δανειακών συμβάσεων να έχει διάρκεια έως 15 έτη, το 40,1% από 15 έως 25 έτη, το 35,2% διάρκεια από 25 έως 30 έτη και το υπόλοιπο 5% έχει περισσότερα από 30 έτη.

Η μέση αξία του δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου (loan to value – LTV-O) κατά την υπογραφή της σύμβασης ανήλθε στο 63% και εκτιμάται ότι η συνολική αξία των ακινήτων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω τραπεζικού δανεισμού ανήλθε λίγο πάνω από το 1,7 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, με βάση την ανάλυση των στοιχείων, ένα ποσοστό της τάξης του 27,2% των εκταμιεύσεων που δόθηκε είχε αντίστοιχο δείκτη LTV έως 50%, δηλαδή κάλυψε το μισό της αξίας του ακινήτου, ενώ για το 91,7% των εκταμιεύσεων ο δείκτης είναι έως 80%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 20% της αξίας των ακινήτων που αγοράστηκε καλύφθηκε με ίδια κεφάλαια των δανειοληπτών.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.