Quantcast
Στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης το 2015 Ελλάδα, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία - enikonomia.gr
share

Στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης το 2015 Ελλάδα, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα, μαζί με τη Ρωσία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία θα βρεθούν στο στόχαστρο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς. 

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ που ισχύουν από την αρχή του 2014 υποχρεώνουν τους οίκους Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch και τους άλλους αντίστοιχους οίκους που λειτουργούν στην Ευρώπη να δημοσιοποιούν τις ημερομηνίες που θα επανεξετάζουν τις αξιολογήσεις των χωρών. 

Ο S&P έχει ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει στα μέσα Ιανουαρίου, αν θα κατατάξει τη Ρωσία στην κατηγορία “σκουπίδια” (μη επενδυτική διαβάθμιση). 

Η Ρωσία έχει τώρα αξιόχρεο BBB- αλλά με τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 55 δολάρια το βαρέλι και την κεντρική τράπεζα της χώρας να δυσκολεύεται να στηρίξει το ρούβλι, οι αγορές μεταχειρίζονται τη χώρα ως να είχε ήδη αξιόχρεο Β, δηλαδή να ήταν βαθιά μέσα στα “σκουπίδια”. 

Υπό διεξοδικό έλεγχο θα είναι επίσης η Ιταλία και η Γαλλία, που δυσκολεύονται να αναθερμάνουν τις οικονομίες τους, και η Ελλάδα, οι εκλογές της οποίας στις 25 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν τη δημοφιλή απόρριψη των όρων του προργράμματος διάσωσής της. 

Στις 27 Μαρτίου, ο μικρότερος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS μπορεί να υποβαθμίσει την Ιταλία και να μειώσει κατά 5% την αξία των ομολόγων που οι τράπεζες της χρησιμοποιούν ως ενέχυρο για να λαμβάνουν φθηνη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.