Quantcast
Στο τραπέζι η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών μετά τις καταστροφές στην Θεσσαλία - Το κόστος και τα προβλήματα - enikonomia.gr
share

Στο τραπέζι η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών μετά τις καταστροφές στην Θεσσαλία – Το κόστος και τα προβλήματα

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται η θέσπιση της  υποχρεωτικής ασφάλισης  των κατοικιών μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία. Το θέμα αυτό το επιβεβαίωσε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Όπως είπε ο κ. Πατέλης, «θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ασφάλισης, της υποχρεωτικής ασφάλισης. Το να δούμε δηλαδή μακροπρόθεσμα πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φυσικά φαινόμενα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο αυτό, δεν είναι και η λύση αυτή στο πρόβλημα με την έννοια ότι οι υποδομές και όλα τα αντιπλημμυρικά αυτά κοστίζουν ανεξαρτήτως υποχρεωτικής ασφάλισης ή όχι .Όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης ότι όλοι μαζί επιμεριζόμαστε το βάρος και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης».

Υπενθυμίζεται δε πως πέρυσι είχε γίνει σχετική διάταξη για το θέμα αυτό για συγκεκριμένες περιοχές ωστόσο στην πορεία αυτή τελικά αποσύρθηκε προκειμένου να βελτιωθεί το πεδίο και οι όροι εφαρμογής της. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 16% και 20% όταν σε άλλες χώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70%.

Πόσο κοστίζει η ασφάλιση της κατοικίας στη χώρα μας

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” το μέσο κόστος για την ασφάλιση της κατοικίας στη χώρα μας ανάλογα με την εταιρεία και το ύψος  των απαλλαγών που μπορεί να περιέχει κάποιο συμβόλαιο διαμορφώνεται μεταξύ  1,40- 1,80 τοις χιλίοις  για κατασκευές μετά το 2000 και αυξάνεται έως 1,65-2,1 τοις χιλίοις για παλαιότερες κατασκευές από το 1970 και μετά.   Η τιμή αυτή είναι το ασφάλιστρο που πληρώνει  κάποιος για να αγοράσει 1.000 ευρώ ασφάλιστρο  κεφάλαιο.

Το τελικό κόστος υπολογίζεται με βάση την αξία ανακατασκευής  για κάθε 1000 ευρώ ασφαλισμένης αξίας που με βάσει τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά κυμαίνεται μεταξύ 1.100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.400 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής. Έτσι το κόστος για την ασφάλιση ενός ακινήτου επιφάνειας  πχ 80 τ.μ. αν πρόκειται για κατασκευή του 2.000 διαμορφώνεται ετησίως κοντά στα 145  ευρώ τον χρόνο (υπολογισμένο με κόστος ανακατασκευής  1.300 ευρώ το τ.μ). Αντίστοιχα  για ένα μεγαλύτερο σπίτι  πχ 135 τ.μ. το κόστος  ασφάλισης  με βάση αξία ανακατασκευής 1.400 ευρώ το τ.μ.  είναι 260 ευρώ τον χρόνο  αν είναι κατασκευής του 2000 ή 310 ευρώ  αν είναι του 1975.

Πόσα χρήματα αναγνωρίζει η ασφαλιστική πρακτική

Επίσης η εφημερίδα “Καθημερινή” αναφέρει πως στην περίπτωση ασφάλισης της κατοικίας όπου ο ασφαλισμένος πρέπει να δηλώσει την πραγματική αξία του σπιτιού του με τις ακριβείς  προδιαγραφές του, έτσι και στην ασφάλιση της οικοσκευής  πρέπει να δηλώσει την αντιπροσωπευτική αξία τους.  Η ασφαλιστική πρακτική αναγνωρίζει ένα ελάχιστο όριο για την ασφάλιση των αντικειμένων στο εσωτερικό ενός ακινήτου που είναι συνήθως τα 300 ευρώ με 400 ευρώ το τ.μ . Έτσι  πχ σε ένα σπίτι  80 τ.μ θεωρείται εύλογο ότι η αξία των επίπλων και των υπόλοιπων αντικειμένων είναι 32.000 ευρώ αλλά αυτό είναι το όριο. Στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει ακριβά έπιπλα, περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές από ένα μέσο νοικοκυριό πχ πάνω  από έναν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις ή ακόμη ρουχισμό μεγάλης αξίας, το σωστό είναι να το δηλώσει με ακρίβεια για να αποζημιωθεί στη σωστή αξία αντικατάστασης  τους ενώ ξεχωριστή  περίπτωση αποτελεί η ύπαρξη αντικειμένων εξαιρετικής αξίας όπως και τα κοσμήματα ή ένας πίνακας  περιπτώσεις  που απαιτούν ειδική συνεννόηση με την εταιρεία.

Ποια είναι τα ακίνητα που δεν ασφαλίζονται και ποια προβλήματα θα υπάρξουν με την υποχρεωτική ασφάλιση

Μεταξύ άλλων το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως θα υπάρξει  πρακτικό πρόβλημα σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά  η υποχρεωτική ασφάλιση για τις κατοικίες καθώς ορισμένες από αυτές  δεν ασφαλίζονται.

Για παράδειγμα η ασφαλιστική πρακτική εξαιρεί όσα σπίτια έχουν χτιστεί πριν από το 1960 αλλά και όσα κατασκευάστηκαν αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια ακόμη και εάν στη συνέχεια  νομιμοποιήθηκαν .Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι η πλειοψηφία αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10 % των κατοικιών της χώρας. Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή των κατοικιών  προ του 1960  η άρνηση της ασφάλισης έχει να κάνει  με το γεγονός  ότι τότε δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός και άρα δεν πληρούν  τις αντισεισμικές προδιαγραφές για να ασφαλιστεί το ακίνητο από σεισμό.

Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή των κατοικιών προ του 1960 η άρνηση της ασφάλισης έχει να κάνει με το γεγονός ότι τότε δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός και άρα δεν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές για να ασφαλιστεί το ακίνητο από σεισμό. Η δεύτερη κατηγορία, αυτή των αυθαιρέτων αγγίζει έναν σημαντικό αριθμό κυρίως εξοχικών κατοικιών που χτίστηκαν  στο παρελθόν  χωρίς οικοδομική άδεια και άρα τα ακίνητα αυτά επίσης δεν διαθέτουν στατικές μελέτες και έτσι αποκλείονται της ασφάλισης σεισμού.

Η δεύτερη κατηγορία αυτή των αυθαιρέτων αγγίζει ένα σημαντικό αριθμό κυρίως εξοχικών κατοικιών που χτίστηκαν στο παρελθόν χωρίς οικοδομική άδεια και άρα τα ακίνητα αυτά επίσης δεν διαθέτουν στατικές μελέτες και έτσι αποκλείονται της ασφάλισης σεισμού. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου η νομιμοποίηση ή το αίτημα για ασφάλιση συνοδεύεται με στατική μελέτη μηχανικού που να βεβαιώνει  ότι ο ” φέρων  οργανισμός ” τηρεί  τις αντισεισμικές προδιαγραφές”  προϋπόθεση που ανοίγει και τον δρόμο  για την ασφαλιστική  κάλυψη  του ακινήτου.

Τι πρέπει να προσέχετε  στο ασφαλιστήριο συμβολαίου

Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει  κάποιος να προσέξει  στο ασφαλιστήριο  συμβόλαιο  του  είναι οι απαλλαγές , δηλαδή το όριο  της ζημιάς  πάνω από το οποίο  παρεμβαίνει  η ασφαλιστική  εταιρεία για να   αποζημιώσει. Με βάση τον κανόνα  όσο μεγαλύτερες  απαλλαγές προβλέπει το συμβόλαιο  τόσο φθηνότερο  είναι το ασφάλιστρο αλλά η πρακτική  της αγοράς είναι οι  απαλλαγές  να είναι μικρές, της τάξεως των 300 ευρώ με 500 ευρώ .Εξαίρεση  αποτελεί  ο σεισμός  που προβλέπει 2%  απαλλαγή με ελάχιστα 700 ευρώ -1000 ευρώ  ανάλογα με την εταιρεία. .Στην ασφάλιση σημασία έχει  επίσης το ακίνητο να μην είναι υποασφαλισμένο , δηλαδή να ασφαλιστεί  στη σωστή αξία  ανακατασκευής του.Έτσι εάν η αξία  ανακατασκευής  είναι 100.000  και κάποιος  ασφαλιστεί  για 50.000 ευρώ  η αποζημίωση που θα λάβει για μια πιθανή ζημιά που θα στοιχίσει  10.000 ευρώ  είναι 5.000 ευρώ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.