Quantcast
Σχέδιο νόμου για παραχώρηση 5 δις στο κράτος από τα ασφαλιστικά ταμεία - enikonomia.gr
share

Σχέδιο νόμου για παραχώρηση 5 δις στο κράτος από τα ασφαλιστικά ταμεία

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

 Νόμο με τον οποίο θα καθίσταται υποχρεωτική η παραχώρηση καταθέσεων ύψους 5 δις ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία  (περίπου 3 δις ευρώ) και δημόσιους οργανισμούς (2 δις ευρώ) στο ΓΛΚ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της οικονομίας, σχεδιάζουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν διαψεύδουν ούτε και επιβεβαιώνουν την είδηση. Τονίζουν ότι, μέχρι τώρα, οι ανάγκες του κράτους έχουν καλυφθεί, έστω και με δυσκολία, μέσω της χρήσης καταθέσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και των λογαριασμών, με τις εγγυήσεις των Τραπεζών στο ΤΧΣ.

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον και την αποπληρωμή των δύο επόμενων τμημάτων της δόσης προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ, τόνιζαν ότι όλα θα εξαρτηθούν από την σύσκεψη της ΕΚΤ την Πέμπτη, για την επανεξέταση του ύψους της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το ELA.

Μαζί με το αίτημα για την αύξηση της χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να υποβάλλει  αίτημα και για την αύξηση της οροφής των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων από τα 15 δις ευρώ που είναι σήμερ, τουλάχιστον κατά 3 δις ευρώ. Ο στόχος είναι, με τα επιπλέον χρήματα, να καλυφθούν τουλάχιστον οι ανάγκες του Μαρτίου. Αν το αίτημα δεν γίνει πάλι αποδεκτό, τότε ο νόμος για τις καταθέσεις θα είναι μονόδρομος.

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν, ότι ένας τέτοιος νόμος θα έλυνε τα χέρια των διοικήσεων των ταμείων, πολλά από τα οποία έχουν αρνηθεί την εκχώρηση των καταθέσεων, λόγω του ότι έχουν τοποθετηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και φοβούνται, εκ των υστέρων, ποινικό ή διοικητικό έλεγχο για τέτοιες αποφάσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.