Quantcast
Συνάντηση Μυτιληναίου - Φον Ντερ Λάιεν: «Τεράστιο το κόστος της ενεργειακής μετάβασης για τη βιομηχανία» - enikonomia.gr
share

Συνάντηση Μυτιληναίου – Φον Ντερ Λάιεν: «Τεράστιο το κόστος της ενεργειακής μετάβασης για τη βιομηχανία»

δημοσιεύτηκε:

Συνάντηση με την πρόεδρο της Ε.Ε., Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχαν ο πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος και άλλα κορυφαία στελέχη του κλάδου της βιομηχανίας.

Στη μαραθώνια συνάντηση, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους στην πρόεδρο της Κομισιόν. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ενεργειακή μετάβαση και το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται για την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Οι βιομήχανοι υποστήριξαν ότι ο κλάδος θα πρέπει να έχει τον ανάλογο χρόνο αλλά και την απαιτούμενη στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα. Αυτό που υπογράμμισαν, ήταν ότι το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χρηματοδότηση λύσεων προς την κατεύθυνση της επιβίωσης και της ανάπτυξης.

Σε πολλά πεδία υπήρξε σύγκλιση ωστόσο διαφωνία φαίνεται να προέκυψε για το θέμα των τιμών, οι οποίες όπως αναφέρθηκε, είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης.

Άλλο ένα θέμα συζήτησης που τέθηκε, ήταν για τα δίκτυα, το κόστος αλλά και το ποιος θα κατασκευάσει. Οι βιομηχανίες τόνισαν ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για την κατασκευή τους, ενώ επεσήμαναν ότι δεν έχει βρεθεί λύση για το κόστος. Από την πλευρά της, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν έχει άμεσα λύσεις σε αυτό τον τομέα και τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα που αποτελεί προτεραιότητα.

Αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας και στο θέμα των ρυθμιστικών κανονισμών, με βάση τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες (πχ ESG). Όπως τονίστηκε από την ΕΕ, καταβάλλεται προσπάθεια για μετριασμό του ασφυκτικού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο εκτιμήθηκε ότι θα ολοκληρωθεί μάλλον κατά την επόμενη θητεία.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έβαλε στο τραπέζι και τη λύση για το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Υπήρξε υποστήριξη και από άλλες πλευρές, παρισταμένους.  Από την πλευρά της επιτροπής δεσμεύτηκαν ότι το βλέπουν και είναι στο τραπέζι.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει στο τραπέζι τη λύση, την οποία μάλιστα περιμένουν πολλές πλέον κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, προς υιοθέτηση και υλοποίηση.

Όταν άνοιξε περαιτέρω η συζήτηση για την πράσινη μετάβαση, η Επιτροπή ανέφερε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη επένδυση, καθώς κι ότι έως το 2050 θα είναι 3 φορές πάνω η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.