Quantcast
Συνταξιοδότηση: H ΚΥΑ για τους ασφαλισμένους με χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ - Δηλώσεις Τσακλόγλου για τον ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών - enikonomia.gr
share

Συνταξιοδότηση: H ΚΥΑ για τους ασφαλισμένους με χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ – Δηλώσεις Τσακλόγλου για τον ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών

δημοσιεύτηκε:

Για τους ασφαλισμένους που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με διάταξη, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, αυξήθηκε το όριο οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ για τη λήψη σύνταξης από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

Η υπαγωγή στο νέο αυξημένο όριο έχει ως προϋπόθεση αφενός μεν να υπάρχει μία ικανή προσδοκία συνταξιοδότησης – ο ασφαλισμένος να έχει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης και την ηλικία των 67 ετών ή των 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης – αφετέρου δε ο οφειλέτης να έχει πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του, όπως αυτή συνάγεται από το ύψος των τραπεζικών του καταθέσεων. Να επισημάνω ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι εθελοντική και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, κάθε τέτοια διευκόλυνση δεν μπορεί να χορηγείται άκριτα», σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου  και είπε πως   «ως προς τη διαδικασία, που θα ακολουθείται, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, παρέχοντας τη συγκατάθεσή του για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου του, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος των καταθέσεών του. Βρισκόμαστε σε διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και παράλληλα γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές των ψηφιακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, καθώς και την ανάκτηση των αναγκαίων δεδομένων, μέσω διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα».

Ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών για όλα τα ενταχθέντα Ταμεία στον e-ΕΦΚΑ

Επίσης μίλησε για την εφαρμογή ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών για όλα τα ενταχθέντα Ταμεία στον e-ΕΦΚΑ. «Όπως γνωρίζετε, με τη σύσταση του e-ΕΦΚΑ, εντάχθηκαν, υπό την «ομπρέλα» του, δεκάδες πρώην Ταμεία, που διέπονταν από διαφορετικούς κανονισμούς παροχών σε χρήμα. Οι «παροχές σε χρήμα» είναι το επίδομα κυοφορίας & λοχείας, το επίδομα ασθενείας & ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας και κάποιες άλλες μικρότερες παροχές, που δίδονται κατά περίπτωση ανά πρώην Ταμείο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, συστάθηκε ομάδα εργασίας, με στόχο τη σύνταξη πορίσματος προς την κατεύθυνση της ενιαιοποίησης των κανόνων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Για όλα τα πρώην Ταμεία εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα, η διάρκεια κάλυψης, το ύψος των παροχών, το εύρος των δικαιούχων, η διαδικασία χορήγησης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα», τόνισε και ανέφερε πως «έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, έχουν επισημανθεί οι διαφορές μεταξύ Ταμείων και έχει ολοκληρωθεί η οικονομική ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων ενιαιοποίησης. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα εργασίας βρίσκεται προς το τέλος των εργασιών της και συντάσσει το κείμενο του πορίσματος, που θα αποτελέσει τη βάση για τις νομοθετικές παρεμβάσεις μας» .

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.