Quantcast
Τα 13 μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως 11/12 για τη δόση του 1 δις ευρώ - enikonomia.gr
share

Τα 13 μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως 11/12 για τη δόση του 1 δις ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Δύο εβδομάδες έχει χρόνο η Ελλάδα για να προχωρήσει σε 13 «κομμάτια» της οικονομικής μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο τραπεζικό της σύστημα και ο σχεδιασμός του ταμείου αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να λάβει τη δόση του 1 δις ευρώ, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Με την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Αθήνα θα μπορέσει να λάβει νέα δανειοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές, ενώ θα την φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα περιγράφεται σε έγγραφο που υπογράφεται από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε αυτό περιγράφονται τα μέτρα για την ελληνική οικονομία που η ελληνική κυβέρνηση μπορεί εύκολα να τα προχωρήσει, όπως είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας για αύξηση των εσόδων ή η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού φορολογικών εσόδων.

Ήδη έχει ψηφιστεί ένα πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονταν στο τρίτο μνημόνιο από την Αθήνα.

Εκτός από τους νέους κανόνες για το management και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη δημιουργία ενός fund ιδιωτικοποιήσεων, προβλέπεται και το να ανοίξει το θέμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην οποία η κυβέρνηση αντιτίθεται μέχρι σήμερα.

Βέβαια, σύμφωνα με το έγγραφο αφήνονται κάποια περιθώρια ελιγμών, πως ίσως αυτό να μη χρειαστεί να προχωρήσει αν βρεθεί κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση.

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα αυτά ως τις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβει το υπόλοιπο 1 δις ευρώ από την Ευρωζώνη ως τις 18 Δεκεμβρίου.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.