Quantcast
Τα 4 μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής - enikonomia.gr
share

Τα 4 μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής

δημοσιεύτηκε:

Τέσσερα μέτρα στήριξης για την οικοδομή λαμβάνει η κυβέρνηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

Χαμηλότοκα δάνεια έως 150.000 ευρώ σε νέους και νέα ζευγάρια για αγορά πρώτης κατοικίας.

Το πρόγραμμα θα τεθεί ισχύ από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και σε αυτό  θα μπορούν να ενταχθούν  οι πολίτες ηλικίας έως 39 ετών   που έχουν ελάχιστο ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και ανώτερο εισόδημα αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή:

  • 16.000 ευρώ για τον άγαμο,
  • 24.000 ευρώ για τον έγγαμο,
  • προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το δάνειο αφορά αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007.  Η δόση του δανείου  θα είναι 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα θα είναι στο 1% , ωστόσο αυτό θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Παρατείνεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου  2024 η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές 

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι, στο πλαίσιο της αναστολής του μέτρου αυτού, όλοι όσοι προχωρούν σε μεταβιβάσεις των  ακινήτων  τους θα επιβαρύνονται φόρο 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο.  Η αναστολή αφορά:

  • και όλα τα αδιάθετα ακίνητα με άδεια οικοδομής από τη 1η Ιανουαρίου 2006 .
  • και τις περιπτώσεις  της αντιπαροχής.  Όταν δηλαδή ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνδυασμό επιδότησης και άτοκου ή χαμηλότοκου δανεισμού σε  πολίτες ηλικίας 18-39 ετών για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που ιδιοκατοικούν και αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Αναλυτικά:

«Εξοικονομώ για Νέους»

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ,

Β. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα

Γ. ή  αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου.

«Ανακαινίζω για Νέους»

Το πρόγραμμα  παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας και το  εισοδηματικό όριο  για να  ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα είναι ίδιο με το «Εξοικονομώ».Αναλυτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπονται εξής:

Α. Επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Β.Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023 και επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών που είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Αναλυτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπονται τα εξής:

Α. Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Β. Το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%. Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τμ στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.