Quantcast
Τεκμήριο διαβίωσης: Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για το «μαχητό» - Τι είπε για το τεκμαρτό και τον τζίρο των επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Τεκμήριο διαβίωσης: Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για το «μαχητό» – Τι είπε για το τεκμαρτό και τον τζίρο των επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστεί το «μαχητό» τεκμήριο διαβίωσης στους ελευθέρους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Από την αρχή στο νομοσχέδιο ήταν γραμμένο πως το τεκμήριο είναι μαχητό. Μαχητό είναι και στην περίπτωση των τεκμηρίων διαβίωσης που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και δηλώνονται στο Ε1, όταν κάνουμε την φορολογική μας δήλωση.

Και εκεί υπάρχουν κάποιες σαφείς εξαιρέσεις. Αυτό ισχύει για παράδειγμα στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης,  φυσικών καταστροφών, ή σε περίπτωση που υπάρξει ανωτέρα βία. Yπάρχουν 9 τέτοιες σαφείς εξαιρέσεις: Δεν θα υπάρξουν άλλες τέτοιες εξαιρέσεις. Απλώς για να μην υπάρξει σύγχυση εκτός από τη λέξη “ιδίως” συμπληρώνουμε από κάτω  στο νομοσχέδιο που θα λέει ότι: Όποιος θέλει  θα μπορεί να αμφισβητήσει – όπως γίνεται και με το τεκμήριο στο Ε1 – να πει ότι “εγώ δεν υπάγομαι”. Επειδή όλοι ισχυρίζονται πως δεν υπάγονται ζήτησα από την ΑΑΔΕ  τι γίνεται με το τεκμήριο στην περίπτωση  του τεκμηρίου διαβίωσης στο Ε1. Την τελευταία είχαν πάει και είχαν αμφισβητήσει το τεκμήριο 46 συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα» σημείωσε.

«Διευκρινίζουμε τι είναι μαχητό: Μπορεί κάποιος να  πάει στις αρμόδιες αρχές και να πει ότι κάνει το τάδε επάγγελμα, αλλά βγάζει μόνο 2 χιλιάδες ευρώ/ 3 χιλιάδες  ευρώ/5 χιλιάδες  ευρώ το χρόνο, ενώ ο μισθωτός εργαζόμενος που απασχολείται στην επιχείρηση του  βγάζει 10.900 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να το αποδείξει, με τα βιβλία του ότι βγάζει λιγότερα χρήματα από τον  υπάλληλό του. Και εάν πράγματι το αποδείξει ο επιχειρηματίας τότε το θέμα θα κλείσει. Και  σε αυτήν την περίπτωση θα θεωρηθεί ότι ο επιχειρηματίας είναι φτωχότερος από τον υπάλληλο του», συμπλήρωσε.

Για τις εξαιρέσεις από το τεκμήριο διαβίωσης

Επίσης μίλησε για τις  κατηγορίες των πολιτών που θα εξαιρούνται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το τεκμήριο διαβίωσης. « Θα  κάνουμε ειδικές εξαιρέσεις, εκπτώσεις και σε άλλες κατηγορίες όχι μόνο σε αυτές που ήταν στο προσχέδιο. Για παράδειγμα στις μονογονεϊκές οικογένειες θα υπάρχει μια έκπτωση 50% από το τεκμήριο διαβίωσης, στις πολύτεκνες οικογένειες, στις στις οικογένειες με ανάπηρα παιδιά θα υπάρχουν εκπτώσεις σε ένα 50% από το τεκμήριο » είπε και ξεκαθάρισε πως  « η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει .Κάνουμε μερικές σημειακές παρεμβάσεις» . Μεταξύ άλλων είπε πως δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν.

Για τον τζίρο των επιχειρήσεων

Τέλος επεσήμανε πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται μια βασική αλλαγή όσον αφορά στον τζίρο του επιχειρηματία. «Σε σχέση  με τον τζίρο και ίσως αυτή είναι η βασικότερη αλλαγή θα έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Η επιβάρυνση που θα υπάρχει λόγω τζίρου, δεν μπορεί να μην υπάρχει γιατί τότε θα υπήρχαν θέματα αντισυνταγματικότητας να πληρώνουν όλοι το ίδιο. Ένας που έχει μια μεγάλη επιχείρηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί φορολογικά με τον ίδιο τρόπο με  έναν που έχει ένα μαγαζάκι 20 τμ γιατί εάν  γινόταν το αντίθετο θα ήταν  τελείως άδικο. Εδώ η επιβάρυνση θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική, πιο μικρή και πιο δίκαιη» .

Όσον αφορά στον  νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είπε: «΅Λαμβάνουμε υπόψη και τη συνολική μισθοδοσία και τον συνολικό αριθμό υπαλλήλων αλλά λαμβάνουμε υπόψη και τον τζίρο. Πόσο ξεπερνάς τον μέσο τζίρο του κλάδου σου. Αυτό θα είναι μια παρέμβαση», είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.