Quantcast
Θερμοσίφωνας: Έξυπνοι τρόποι για να κάνετε οικονομία μέχρι να πάρετε επιδότηση έως και 1.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Θερμοσίφωνας: Έξυπνοι τρόποι για να κάνετε οικονομία μέχρι να πάρετε επιδότηση έως και 1.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας allazothermosifona.gov.gr» για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά στην αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα  με ηλιακό. Όπως έχει γίνει γνωστό, θα δοθεί επιδότηση από 800 ευρώ έως και 1.000 ευρώ.

Πρόκειται για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο φέρει τον τίτλο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τις 17 Μαρτίου. Σημειώνεται δε πως ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα αφορά περί τα 150.000 νοικοκυριά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί να  αγγίξει και το 60% του κόστους απόκτησης του ηλιακού θερμοσίφωνα. Μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Ο οδηγός 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τον οδηγό του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»  το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014 – 2021. Eπίσης επισημαίνεται πως ο προϋπολογισμός του θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιδότησης

Οι πολίτες θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για να λάβουν την επιδότηση:

  •  Να έχουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να γίνει αντικατάσταση με ένα ηλιακό. Αυτό δεν αφορά όσους έχουν τοποθετήσει για πρώτη φορά ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα επιλέγεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν το πρότυπο πιστοποίησης στο σύστημα τους «Solar Keymark».

Τα κριτήρια

Προτεραιότητα για να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να έχουν τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους αλλά και οι  χαμηλόμισθοι . Την επιδότηση του 60% θα μπορούν να διεκδικήσουν και άλλης εισοδηματικής κατηγορίας οικιακοί καταναλωτές.

Οι εισοδηματικές κατηγορίες 

Εάν το πρόγραμμα αυτό εφαρμόσει τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από εισοδηματικά κριτήρια. Αναλυτικά:

• 1η κατηγορία:

Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ θα πάρει το 50% επιδότηση

• 2η κατηγορία:

Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ θα  λάβει το 45%  επιδότηση

• 3η κατηγορία:

Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα πάρει  επιδότηση 35%

• 4η κατηγορία:

Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ θα λάβει επιδότηση 30%

Ηλεκτρικό θερμοσίφωνα: Πώς κάνετε εξοικονόμηση ρεύματος

Μέχρι να αντικαταστήσουν οι πολίτες τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό μπορούν να ακολουθήσουν  τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:

  • Αρχικά δεν θα πρέπει να αφήνουν τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Μετά θα πρέπει να ρυθμίσουν τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Και τέλος θα πρέπει να τον ανάβουν τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.