Quantcast
Θεσσαλονίκη - Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Μίσθωση 135 διαμερισμάτων για ευάλωτες ομάδες - Οι περιοχές και οι ωφελούμενοι - enikonomia.gr
share

Θεσσαλονίκη – Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Μίσθωση 135 διαμερισμάτων για ευάλωτες ομάδες – Οι περιοχές και οι ωφελούμενοι

δημοσιεύτηκε:

Δήμοι της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν για 3 χρόνια τη μίσθωση 135 διαμερισμάτων που θα στεγάσουν άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος «Κάλυψη ». Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό σχεδόν 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και σε αυτό συμμετέχουν οι δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Παύλου μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ),  το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ήδη, έχει ξεκινήσει, σε κάθε δήμο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Κάλυψη»: Οι λεπτομέρειες για την ένταξη στο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών για τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που δεν διαθέτουν α’ κατοικία.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ΚΑΛΥΨΗ είναι:

α. Η άμεση ενίσχυση νέων έως 39 ετών να ανταποκριθούν στο κόστος μίσθωσης της α’ κατοικίας τους.

β. Η αντιμετώπιση της επισφάλειας στέγασης για τους πλέον ευάλωτους εξ’ αυτών που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.

Οι ωφελούμενοι μοριοδοτούνται ανά δήμο διαμονής με βάση τα κάτωθι κριτήρια:

1) Πολύτεκνες οικογένειες

2) Τρίτεκνες οικογένειες

3) Άτομα με Αναπηρία (67% και άνω)

4) Νοικοκυριά στα οποία έχει κοινοποιηθεί εκτελεστή δικαστική απόφαση έξωσης από ενοικιαζόμενη κατοικία ή διαταγή απόδοσης μισθίου

5) Μονογονεϊκές οικογένειες

6) Οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά

7) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

8) Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

9) Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του ΕΕΕ

Οι δηλώσεις

«Η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστεί στο πρόγραμμα “ΚΑΛΥΨΗ”, είναι η δεύτερη περιοχή σε αριθμό κατοικιών αλλά και σε προϋπολογισμό με τη συμμετοχή των δέκα δήμων της ΜΑΘ», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, που μεταδόθηκε σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος. «Η κοινωνική πολιτική, η στέγαση, έχει και πρέπει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ η πρόεδρος της ΜΑΘ Α.Ε. ΑΟΤΑ και αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη σημείωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγης.

Όπως διευκρίνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοπούλου, μέσω του προγράμματος θα εξασφαλιστούν οι επισκευές στο διαμέρισμα, τα διαχειριστικά κόστη, ακόμη και η μετακόμιση των ωφελούμενων.

Σημειώνεται ότι τα διαμερίσματα θα προέρχονται από τη λίστα των 600 κατοικιών που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στο «ΕΣΤΙΑ 1 και 2», εφόσον οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Εκτίμηση πάντως της κ. Καραγιάννη είναι ότι θα βρεθούν τα απαιτούμενα διαμερίσματα καθώς υπάρχουν ήδη πολλές αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων.

Παράλληλα, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοπούλου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα μίσθωσης 41 διαμερισμάτων για άστεγους της Θεσσαλονίκης στο οποίο έχουν ενταχθεί 37 άτομα, προερχόμενα από σχετικές δομές.

«Θέλουμε να βρούμε άλλα 4 διαμερίσματα για να στεγάσουμε ισάριθμους αστέγους παρέχοντας ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη» είπε, προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 45 καταγεγραμμένοι άστεγοι.

«Η στεγαστική και επαγγελματική αποκατάσταση είναι πολύ σοβαρά προβλήματα και συνδυάζονται με το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.