Quantcast
Τι αλλάζει με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ - Επιπλέον έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

Τι αλλάζει με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ – Επιπλέον έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

Επιπλέον έσοδα έως και 2 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει τα επόμενα δύο χρόνια το κράτος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ. Το παραπάνω θα επιτευχθεί με την υποχρεωτική προσυμπλήρωση των σχετικών δηλώσεων από τη φορολογική αρχή, την επέκταση των POS σε όλη την αγορά και τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS.

Συνεπώς η Εφορία θα υποχρεούται να προσυμπληρώνει τα έσοδα-έξοδα  αλλά και τους αντίστοιχους  φόρους  στους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ. Και έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν στο ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν στο δημόσιο αλλά και στο ύψος του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο καθαρό τους εισόδημα.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου δίνεται περιθώριο διορθώσεων (μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών) έως 30% σε σύγκριση με τα όσα εμφανίζονται στην πλατφόρμα myDATA και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ αλλά σταδιακά με τη πλήρη εφαρμογή του myDATA το όριο αποκλίσεων θα περιορίζεται έως να εξαλειφθεί πλήρως.

Τι θα αλλάξει με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Με την εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων  ΦΠΑ αναμένεται να μπει τέλος στις εικονικές δαπάνες  των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό θα γίνει επειδή θα εκπίπτουν μόνο τα ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν από τον επαγγελματία ή την επιχείρηση οι αντισυμβαλλόμενοι. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με το θέμα της απόκρυψης  τζίρου. Διότι τα έσοδά δε θα μπορούν να είναι μικρότερα από όσα οι πελάτες έχουν δηλώσει ότι πλήρωσαν για αγορές ή παροχή υπηρεσιών.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εκτιμάται πως θα περιορίσει σταδιακά το «κενό» ΦΠΑ  από περίπου 15% που είναι σήμερα στο 9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και  το 2026 θα ενισχυθούν τα έσοδα από τον φόρο αυτόν .

Τι θα γίνει το επόμενο διάστημα

Το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί σταδιακά  το νέο σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων  σε όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων από τους επιτηδευματίες μέχρι τους εισοδηματίες και την ακίνητη περιουσία. Παράλληλα στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρξουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ. ενώ αυτόματα θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα myProperty καθώς σήμερα ισχύει μόνο για μεταβιβάσεις.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.