Quantcast
Τι είναι οι κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ - Τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Τι είναι οι κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ – Τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Μία άλλη σημαντική αλλαγή που φέρνει η νέα χρονιά είναι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι κλειδωμένα στο εξής έσοδα και δαπάνες. Κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να δηλώσει λιγότερα έσοδα, αλλά ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει στο MyData. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία καθίστανται πλέον απόλυτα υποχρεωτικά και όποιος δεν περάσει μέσα από το σύστημα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του, αλλά και στην σχέση του με την φορολογική αρχή.

Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, από την αρχή του χρόνου θα είναι «κλειδωμένες». Δηλαδή τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων αρχίζει από τις δηλώσεις ΦΠΑ για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.