Quantcast
Τιμολόγια: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον χρόνο εξόφλησης - enikonomia.gr
share

Τιμολόγια: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον χρόνο εξόφλησης

δημοσιεύτηκε:

Μειώθηκε ο χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων στην Ελλάδα.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία του βαρόμετρου της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Atradius για τις πρακτικές στις πληρωμές, το 63% της συνολικής αξίας των τιμολογίων καταβλήθηκε εγκαίρως έναντι 51% το 2022 και το 35% ήταν ληξιπρόθεσμο έναντι 45% το 2022.  Αυτό συνέβη επειδή αυστηροποιήθηκαν οι όροι συναλλαγής. Σημειώνεται δε πως ο μέσος χρόνος εξόφλησης που δίνεται είναι 36 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου. Ο χρόνος αυτός βέβαια είναι μειωμένος κατά 2 εβδομάδες από ό,τι  ήταν το 2022.

Η εικόνα για τις επιχειρήσεις

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το  ποσοστό των επιχειρήσεων στη χώρα μας που δηλώνει ότι οι πληρωμές γίνονται μέσα σε 30 ημέρες είναι μικρότερο από αυτό της Δυτικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό  στην Ελλάδα είναι 55% έναντι 75% στη Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα το 43%των επιχειρήσεων  δηλώνει ότι γίνονται οι πληρωμές αυτές μέσα σε 31 με 60 ημέρες , το 1 % από 61 ημέρες έως 3 μήνες και 1% ότι γίνονται με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών.

Πάντως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις παίρνουν προληπτικά μέτρα, όπως ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών τους, η αφιέρωση περισσότερων πόρων, χρόνου και προσωπικού για το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την άλλη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να έχουν συνέπειες στην επιχείρηση που περιμένει να εισπράξει, όπως το να καθυστερεί αυτή με τη σειρά της να πληρώσει το προσωπικό και τους λογαριασμούς της και να αναστέλλει επενδύσεις. Το 47% των επιχειρήσεων  της Ελλάδας σκέφτεται πλέον πολύ πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της ασφάλισης πιστώσεων προκειμένου να μειώσει την έκθεσή τους στις επισφάλειες.

Τι λένε οι επιχειρήσεις για το επόμενο διάστημα

Επίσης τα ίδια στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι :

  • Το 66% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο θα βελτιωθεί ο κύκλος εργασιών του , ωστόσο το 27% δεν βλέπει να υπάρξει κάποια  αλλαγή και
  • Το 7%των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις.
  • Το 57%των επιχειρήσεων βλέπει αύξηση των περιθωρίων κέρδους, ενώ το 45% εκτιμά ότι θα βελτιωθούν και οι συνθήκες στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τέλος την επίδραση από τον πληθωρισμό, το 32% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει συνέπειες στο κόστος τήρησης των αποθεμάτων, το 27% στο κόστος παραγωγής, το 18% στη ζήτηση, το 12% στο κόστος δανεισμού και το 8% στο κόστος εργασίας.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.