Quantcast
Τράπεζες: Τι σχεδιάζεται για τα ταμεία και τα ΑΤΜ - enikonomia.gr
share

Τράπεζες: Τι σχεδιάζεται για τα ταμεία και τα ΑΤΜ

δημοσιεύτηκε:

Στη κατάργηση των ταμείων αλλά και στη μείωση των ΑΤΜ σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι τράπεζες της χώρας μας. Αυτό σημαίνει περισσότερο e-banking και λιγότερα καταστήματα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Eλεύθερος Τύπος” για τα  ΑΤΜ, τα περίπου 5.770 αυτόματα μηχανήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, έχουν καταγράψει φέτος  σημαντική μείωση συναλλαγών, καθώς το κοινό έμαθε τις άμεσες πληρωμές, όμως το κόστος τους παραμένει μεγάλο. Εδώ αναμένεται μείωση των μηχανημάτων, ειδικά όσα είναι «off-site». Μέσα στο 2024 θα δούμε είτε την ενοποίηση του δικτύου για μείωση του συνολικού κόστους είτε την πώλησή του. Το τελευταίο έχει γίνει με επιτυχία στα συστήματα αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών, κάτι που μείωσε το κόστος των τραπεζών, βάζοντας παράλληλα στα ταμεία τους και νέα κεφάλαια.

Τα ταμεία για τις τράπεζες

Προς το παρόν τα ταμεία είναι απαραίτητα για τις τράπεζες, καθώς σημαντική μερίδα του κοινού δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιλέξει τους άλλους τρόπους συναλλαγών. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα μεγάλο μεταβατικό στάδιο, με επέκταση της νέας πολιτικής είτε με ταμεία που θα έχουν μειωμένο ωράριο είτε με ταμεία σε επιλεγμένα καταστήματα. Μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται ότι από το σύνολο των περίπου 1.300 υποκαταστημάτων, έως και 50 από αυτά θα είναι χωρίς ταμείο και θα έχουν εξειδίκευση σε άλλου τύπου τραπεζικές υπηρεσίες. Οι γνώστες των εξελίξεων τονίζουν ότι έχουμε μπει στο τέλος της περιόδου απότομης συρρίκνωσης των δικτύων.

Οι  επιβαρύνσεις

Εδώ και μία πενταετία, οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά τις χρεώσεις στα υποκαταστήματά τους, με αποτέλεσμα να «σπρώχνουν» το κοινό στις φθηνότερες ψηφιακές εναλλακτικές που προσφέρουν ή σε ένα από τα αυτόματα μηχανήματα πληρωμών (ΑΤΜ) που έχουν τοποθετήσει. Την ώρα που σε ένα γκισέ η πληρωμή ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ μπορεί να έχει επιβάρυνση έως και 3 ευρώ, στην ίδια τράπεζα, αν κάνεις την ίδια πληρωμή μέσα από τη διαδικτυακή της πλατφόρμα, η χρέωση είναι 60 λεπτά. Παράλληλα, έχουν αυξήσει το όριο στα ποσά για τα οποία δέχονται συναλλαγές τα ταμεία, ενώ τα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών έχουν μειώσει σημαντικά και τους χρόνους αναμονής, οπότε το κοινό φαίνεται πως έχει κάνει την επιλογή του.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.