Quantcast
Τριετίες: Πότε θα "ξεπαγώσουν" - Ποιες είναι οι νέες προβλέψεις - enikonomia.gr
share

Τριετίες: Πότε θα “ξεπαγώσουν” – Ποιες είναι οι νέες προβλέψεις

δημοσιεύτηκε:

“Παγώνουν ” τουλάχιστον για την επόμενη διετία οι τριετίες στους μισθούς των εργαζομένων, όπως αυτό προκύπτει από την  εαρινή έκθεση της Κομισιόν αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση από τη διάλυση της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως βασική προϋπόθεση για να “ξεπαγώσουν” οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας µεσοσταθµικά σε ετήσια βάση να διαμορφωθεί κάτω από τα επίπεδα του 10%. Μάλιστα  το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κοµισιόν προέβλεπε πως οι τριετίες στους κατώτατους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα θα “ξεπάγωναν” το  2027 καθώς  εκτιµούσε πως η ανεργία θα  έπεφτε κάτω από τα επίπεδα του 10%  στην χώρα μας το 2026 και συγκεκριμένα στο 9,8% .

Σημειώνεται δε πως στο θέμα των τριετιών είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είχε πει οι όποιες τυχόν  αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του 2023 µε Ιανουάριο του 2024 με την προϋπόθεση όµως να έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Οι τριετίες

Πάντως ακόμη  αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες δεν αποκλείεται οι αυξήσεις 10% ανά τριετία να αρχίσουν να µετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι  από το 2012 που «πάγωσαν». Επίσης επισημαίνεται πως μετά την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού  στα 780 ευρώ μεικτά, οι αποδοχές με τις παγωμένες τριετίες έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Όσοι έχουν προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012 παίρνουν  780 ευρώ σε μηνιαία βάση
  • Όσοι έχουν προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012 λαμβάνουν  858 ευρώ σε μηνιαία βάση
  • Όσοι έχουν προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012 παίρνουν  936 ευρώ σε μηνιαία βάση
  • Όσοι έχουν προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ σε μηνιαία βάση

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.