Quantcast
Κατώτατος μισθός: Η απάντηση Σταϊκούρα για τις τριετίες - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Η απάντηση Σταϊκούρα για τις τριετίες

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση στο θέμα των τριετών των εργαζομένων που αμείβονται με κατώτατο μισθό ρωτήθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Στούντιο με Θέα».

Αυτό μπορεί να γίνει, όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%, τότε με αυτόματο τρόπο θα ενεργοποιηθούν και κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες, απάντησε. «Δεν είμαστε μακριά από αυτόν τον στόχο. Εκτιμούμε ότι πιθανόν με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε η ανεργία να είναι κάτω από το 12 % το 2023.  Η πρόβλεψη αυτή είναι βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που προβλέπαμε πριν 6 μήνες στον κρατικό προϋπολογισμό », συμπλήρωσε.

Επίσης ρωτήθηκε εάν οι τριετίες θα ξεπαγώσουν το 2025. «Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για οποιαδήποτε πρωτοβουλία πιθανόν έρθει πρωθύστερα. Αλλά αυτή την στιγμή υπάρχει ένα δεδομένο που συσχετίζει τις τριετίες με την ανεργία. Δεν είμαστε μακριά από αυτόν τον στόχο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία δεν θα μπορούσε να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος » απάντησε.

O κατώτατος μισθός

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστας Χατζηδάκης ανακοίνωσαν την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου του 2023.

Οι καθαρός μισθός των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν μετά από φόρους και εισφορές 667 ευρώ τον μήνα (778 με δώρα και επίδομα άδειας), όπως επεσήμανε χθες ο κ. Χατζηδάκης. Σημειώνεται δε πως το υπουργείο έδωσε χθες στην δημοσιότητα τους πίνακες με το όφελος που θα έχουν εργαζόμενοι του κατώτατου μισθού από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και τις προϋπηρεσίες.

Αναλυτικά