Quantcast
Τριετίες: Τι κάνουν ορισμένοι εργοδότες για να μην τις πληρώσουν- Τι λένε οι εργατολόγοι - enikonomia.gr
share

Τριετίες: Τι κάνουν ορισμένοι εργοδότες για να μην τις πληρώσουν- Τι λένε οι εργατολόγοι

δημοσιεύτηκε:

Τα κόλπα που κάνουν οι εργοδότες για να μην πληρώσουν τις τριετίες στους εργαζομένους τους ανέφερε ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όταν  ένας εργαζόμενος έχει πάνω από το βασικό μισθό, τότε συμψηφίζεται η προϋπηρεσία του σαν επίδομα, είπε ο Καρούζος

Επίσης, όταν δίνουν ένα bonus οι εργοδότες, τότε δεν δίνουν τριετίες στους εργαζομένους και επικαλούνται την διάταξη του νόμου, συμπλήρωσε ωστόσο διευκρίνισε  πως  μόνο όποιος παίρνει κλειστό μισθό πάνω από το βασικό δεν παίρνει τις τριετίες.

Ένα ακόμα τρικ είναι το επίδομα γάμου με τους εργοδότες να αναγκάζουν τους εργαζομένους να διαλέξουν είτε το επίδομα γάμου, είτε τις τριετίες. Ωστόσο, δεν συμψηφίζονται αυτά τα δυο, σύμφωνα με τον κ. Καρούζο.

Διευκρινίσεις για τις τριετίες

 Επίσης ο κ. Καρούζος έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για το πλαίσιο των τριετιών.

  • «To πλαίσιο για τις τριετίες είναι πολύ σύνθετο. Η προϋπηρεσία ή οποιαδήποτε τριετία σαν επίδομα δίνεται στον εργαζόμενο εφόσον έχει υπόλοιπο να λάβει ως προϋπηρεσία, δεν έχει συμπληρώσει δηλαδή τα 9 έτη σε διάφορους εργοδότες ή στον ίδιο εργοδότη μέχρι 14/2/2012 .Άρα το πρώτο κριτήριο είναι να μην έχει συμπληρώσει τα 9 έτη.
  • Δεύτερον κάποιοι  εργαζόμενοι μπορεί να μην συμπληρώνουν την τριετία το 2024 που άρχισε να ενεργοποιείται εκ νέου η προϋπηρεσία αλλά λίγο αργότερα .Το τι πρέπει να κάνουν  οι εργαζόμενοι είναι απλό:

-Πάνε στον εργοδότη που έπιασε πρόσφατα δουλειά -όχι στον εργοδότη που έχουν προϋπηρεσία 2  ή 3 χρόνια . Δηλαδή πάνε στον εργοδότη που έχουν βρει τον τελευταίο χρόνο δουλειά και προσκομίζουν με αριθμό πρωτοκόλλου / ή  με email .Aυτό είναι το σημαντικότερο γιατί ο εργοδότης αργότερα αρνείται και λέει  στον εργαζόμενο ότι δεν του την έφερε, δεν προκύπτει και έτσι δεν του αναγνωρίζει την προϋπηρεσία.

-Ο εργαζόμενος πρέπει να προσκομίσει την προϋπηρεσία».

Πώς προσκομίζουν οι εργαζόμενοι την προϋπηρεσία 

Τέλος ανέφερε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι για να προσκομίσουν  την προϋπηρεσία.

«Οι εργαζόμενοι για να προσκομίσουν την εργασιακή τους εμπειρία θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά μπαίνουν στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ
  • Και μετά θα δουν  ότι υπάρχει μια κατηγορία με βεβαίωση προϋπηρεσίας, την τυπώνουν και φαίνεται όλη η προϋπηρεσία  του εργαζόμενου .

Και έπειτα ο εργοδότης όταν συμπληρωθεί η πρώτη τριετία του εργαζόμενου  ή έχει μείνει ένα υπόλοιπο από τις 14/12  θα πρέπει  να καταβάλλει το επίδομα » είπε

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.