Quantcast
Τσακαλώτος: Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το ισχύον πλαίσιο έως το τέλος του έτους - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το ισχύον πλαίσιο έως το τέλος του έτους

δημοσιεύτηκε:

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει γίνει έως την 1-1-2016, πριν δηλαδή την έναρξη εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD), που ψηφίζεται τη νύχτα από τη Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι καταθέτες μπορεί να είναι αισιόδοξοι ότι δεν κινδυνεύουν, τόνισε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με τα χρήματα που προβλέπονται από το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς (σ.σ. προβλέπονται 25 δις. ευρώ για τον σκοπό αυτό).

Για την οδηγία BRRD, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα και θα προστατεύσει τις καταθέσεις, καθώς προβλέπεται ρητά ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» για όσους έχουν καταθέσεις μικρότερες από 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα.

Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός σημείωσε ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίζεται τη νύχτα, θα ισχύσει επίσης από την 1-1-2016 και έως τότε η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, στο οποίο θα περιληφθεί και διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ιδιαίτερα των φτωχών. «Επομένως», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Όσον αφορά σε όσα ακούσθηκαν για απόσυρση των διατάξεων για τις πρόωρες συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι θεσμοί είπαν στην κυβέρνηση να μην έρθουν οι σχετικές διατάξεις σε αυτή τη φάση.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.