Quantcast
Τσακλόγλου: Υψηλότερες οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα - enikonomia.gr
share

Τσακλόγλου: Υψηλότερες οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα

δημοσιεύτηκε:

Για τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης εξηγεί ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Όπως αναφέρει ο υπουργός , από 1/1/2022 αποκτούν ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς όλοι οι νεοεισερχόμενοι στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως και οι 35άρηδες ήδη ασφαλισμένοι που θα έχουν την τύχη της σύνταξης στα χέρια τους με το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Παράλληλα προαναγγέλλει και τη μόνιμη εποπτεία στο ασφαλιστικό από ανεξάρτητη αρχή που θα διενεργεί ετήσιο τσεκ απ στις αντοχές του συστήματος, ώστε να προλαμβάνονται ελλείμματα και δημογραφικοί κίνδυνοι.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις προβλέπει ότι θα «μειωθούν θεαματικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022», ενώ αποκαλύπτει ότι εξετάζεται να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο εργαζόμενος κόλλησε σε χώρο εργασίας.


Αναλυτικά μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για το πρώτο ένσημο της νέας επικουρικής ασφάλισης με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε: “Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο φέρνει μια πραγματική επανάσταση στην κοινωνική ασφάλιση. Με το νέο σύστημα, οι εισφορές των ασφαλισμένων σωρεύονται σε ατομικούς λογαριασμούς και επενδύονται. Η αλλαγή αυτή σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσει προωθητικά για την ανάπτυξη και ανασχετικά προς τις δυσμενείς επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα, θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα και θα οδηγήσει σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις”.

Παράλληλα τόνισε: “Σε «τεχνικό» επίπεδο έχουμε κάνει μία στρατηγική επιλογή. Να μην επιβαρύνουμε μηχανογραφικά τους εργοδότες, τους ασφαλισμένους και την οικονομία. Να μη δημιουργήσουμε έναν ακόμα μηχανισμό είσπραξης επιπλέον των Taxis και e-ΕΦΚΑ. Ο υφιστάμενος μηχανισμός του e-ΕΦΚΑ θα είναι ο μηχανισμός συλλογής των εισφορών και για τις εισφορές του ΤΕΚΑ. Αυτό συνεπάγεται προσαρμογές στα μηχανογραφικά συστήματα του e-ΕΦΚΑ ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα προσωποποιημένων ροών κεφαλαίων στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων.

Λόγω του πολύ περιορισμένου χρόνου που μεσολάβησε από την ψήφιση του νόμου μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης διεξάγουμε έναν αγώνα ταχύτητας που θυμίζει την οργανωτική και κατασκευαστική κούρσα τους τελευταίους μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Και θα τα καταφέρουμε”.

Επίσης, περιέγραψε τα βήματα που μπορεί να ακολουθεί ο ασφαλισμένος για να βλέπει πού καταχωρούνται οι εισφορές του από τον πρώτο μήνα της πρόσληψης: “Η διαδικασία θα είναι πολύ απλή, όπως θα έπρεπε να είναι στον νέο ψηφιακό μας κόσμο. Από τον ιστότοπο του ΤΕΚΑ με ένα κλικ ο ασφαλισμένος θα μπαίνει στον ατομικό του λογαριασμό χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του στο taxis και τον ΑΜΚΑ του. Εκεί, όπως ακριβώς στο internetbanking, θα έχει πρόσβαση σε αναλυτικές πληροφορίες του συνταξιοδοτικού του λογαριασμού, τις εισφορές του και την εξέλιξη των επενδύσεών του.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδρομή που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Οπως το κράτος εισπράττει τον φόρο εισοδήματος 7-10 μήνες μετά τη λήξη της ετήσιας χρήσης έτσι και το ΤΕΚΑ θα λαμβάνει τις εισφορές 3-4 μήνες μετά τη λήξη της μηνιαίας ασφαλιστικής χρήσης και μόνον τότε θα μπορεί ο ασφαλισμένος του ΤΕΚΑ να τις δει στον ατομικό του λογαριασμό. Δηλαδή, οι εισφορές για τον μήνα Ιανουάριο θα εμφανίζονται στον ατομικό λογαριασμό τον Απρίλιο ή τον Μάιο, του Φεβρουαρίου τον Ιούνιο, του Μαρτίου τον Ιούλιο κ.ο.κ.”.

Αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους που έμειναν εκτός από τις αυξήσεις συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού, όπως και τα αναδρομικά, σημείωσε: “Πράγματι τα αναδρομικά που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση αφορούσαν συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και σε αυτή την κατηγορία, πρακτικά, δεν συναντάμε χαμηλοσυνταξιούχους. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που οι αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας δοκιμάζονται από την πανδημία, η κυβέρνηση απέδειξε εμπράκτως ότι στηρίζει τους πιο αδύναμους με τρόπο συγκροτημένο και συστηματικό. Ωστόσο τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ανεξάντλητα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν. Συνεπώς, πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς που χρειάζονται τη μεγαλύτερη στήριξη χωρίς να ξεχνάμε, όμως, τα μαθήματα του πολύ πρόσφατου οικονομικού παρελθόντος της χώρας”.

Ερωτηθείς αν μπορεί να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη απειλή το δημογραφικό για τις κύριες συντάξεις, υπογράμμισε: “Στα διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης το δημογραφικό είναι πάντοτε ένας κρίσιμος παράγοντας, καθώς η γενιά εργαζομένων χρηματοδοτεί με τις εισφορές που πληρώνει τις συντάξεις των συνταξιούχων. Σε μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι θα πληρώνουν τις συντάξεις όλο και περισσότερων συνταξιούχων και για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του συστήματος είναι απαραίτητη η περιοδική παραμετρική αναπροσαρμογή” είπε και πρόσθεσε:

“Με τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η διασπορά κινδύνου. Έτσι, κάθε τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης θα διέπεται από διαφορετικό είδος κινδύνου. Η εθνική σύνταξη από τον δημοσιονομικό κίνδυνο, η ανταποδοτική από τον δημογραφικό κίνδυνο και η επικουρική από τον κίνδυνο των αγορών. Καθώς αυτοί οι κίνδυνοι δεν έχουν υψηλή θετική συσχέτιση μεταξύ τους, επιτυγχάνεται διασπορά κινδύνου και μείωση του συνολικού κινδύνου για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης ενώ διασφαλίζεται επαρκές επίπεδο συντάξεων χωρίς επιπρόσθετες παρεμβάσεις.

Όσον αφορά στην εποπτεία του συστήματος, υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία θα εποπτεύει το ΤΕΚΑ και τα επαγγελματικά ταμεία καθώς η μέχρι τώρα τριμερής εποπτεία (υπουργείο Εργασίας-Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Εθνική Αναλογιστική Αρχή) χρήζει αλλαγών. Ανάμεσα στα άλλα, η νέα αυτή αρχή θα εκπονεί κάθε χρόνο έκθεση για την κατάσταση του συνόλου του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή για τη διανεμητική και την κεφαλαιοποιητική κοινωνική ασφάλιση, την επαγγελματική ασφάλιση αλλά και την ιδιωτική ασφάλιση. Στην έκθεση αυτή θα καταγράφονται οι προοπτικές του συστήματος αλλά και οι προβλέψεις για τους πόρους των μελλοντικών συνταξιούχων από όλες τις πηγές συνταξιοδοτικού εισοδήματος, πάντοτε με σκοπό τη διασφάλιση επαρκούς και αξιοπρεπούς επιπέδου συντάξεων”.

Σχετικά με τον κορονοϊό και το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ενταχθεί στην κατηγορία των επαγγελματικών ασθενειών, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Αυτό το οποίο εξετάζουμε είναι το ενδεχόμενο αναγνώρισης του κορονοϊού ως παράγοντα κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων προκειμένου να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τη νόσο COVID-19. Όμως, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις γι’ αυτό, όπως η απόδειξη ότι η μόλυνση από τον ιό έγινε στον χώρο εργασίας”

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ, είπε: “Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιούλιο του 2020 οι εκκρεμείς αιτήσεις ήταν 179.000. Τον Ιούλιο του 2021 μειώθηκαν στις 129.000. Έχουμε 50.000 δηλαδή λιγότερες εκκρεμείς συντάξεις σε ένα χρόνο παρά την ταυτόχρονη αύξηση των νέων αιτήσεων. Από αυτές τις 129.000 σε υπερημερία βρίσκονται οι 90.000 περίπου. Ο μηνιαίος αριθμός απονομών κύριων συντάξεων από 10.000 που ήταν το 2019 πλησιάζει πια τις 20.000, με στόχο τους επόμενους μήνες να φτάσει τις 30.000. Η αλλαγή που έχει συντελεστεί στον αριθμό των απονομών είναι πολύ σημαντική και ως εκ τούτου έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν μειωθεί θεαματικά”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.