Υπό τον φόβο των επιτόπιων ελέγχων που έχει ήδη προαναγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορισμένοι «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες. Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον Real Fm και την εκπομπή του Νίκου Ρογκάκου και της Ρίτσας Μπιζόγλη.
Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τη σύμβασή τους με τον πιστοποιητικό οργανισμό —προαπαιτούμενο για την ένταξη στο πρόγραμμα— είτε δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποσύρουν την αίτησή τους. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένδειξη ότι οι εντατικοί έλεγχοι που ξεκινούν προκαλούν ήδη το πρώτο «κύμα αποχώρησης», πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε, παράλληλα, ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας μέσω της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί μέσω ΑΑΔΕ, Οικονομικής Αστυνομίας και ελεγκτικών μηχανισμών (και του ΥΠΑΑΤ), είναι να ανακτηθούν οι παρανόμως καταβληθείσες ενισχύσεις από όσους τις έλαβαν. Μάλιστα όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι, η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας ότι η πολιτεία θα απαιτήσει αυτά τα χρήματα στρεφόμενη εναντίον των δικαιούχων που τις έλαβαν παρανόμως, επαναλαμβάνοντας ότι όσοι παρανόμησαν θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.
Σε ερώτηση για το αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος περικοπής πόρων για τους αγρότες, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από την εφαρμογή του action plan και την ένταξή του στην ΑΑΔΕ, προσφέρονται τα εχέγγυα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή κοινοτικών πόρων προς τη χώρα μας, ενώ μέσα από τη συνολική ανακατανομή που θα γίνει και μέσα από τους ελέγχους, στην ουσία, θα διασφαλισθούν, περισσότεροι πόροι προς κατανομή, στους πραγματικούς αγρότες.
Νωρίτερα, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτήρισε υποκριτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «το κομμάτι της ευθύνης που αφορά τις δικές μας ευθύνες το έχουμε ήδη αναλάβει», σημειώνοντας όμως ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη σημερινή διακυβέρνηση. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που «έρχεται από το παρελθόν» και αφορά την περίοδο από το 2016 έως το 2023. Ειδική αναφορά έκανε στη χρονική κατανομή του προστίμου, σημειώνοντας ότι «από το 2016 έως το 2019, το ποσό φτάνει τα 103 εκατομμύρια», ποσό σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που έχει επιβληθεί σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.
Τόνισε δε, πως μέρος των υποθέσεων απάτης που διερευνώνται σήμερα βασίζεται «σε αποφάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
«Όποιος λέει ότι πέφτει από τα σύννεφα, υποκρίνεται», τόνισε ο Υπουργός και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα: ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργούσε με ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου εδώ και χρόνια, γεγονός που -όπως είπε- οδήγησε την Κομισιόν στην επιβολή του προστίμου. Σχολίασε μάλιστα πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι «στο παρελθόν επιβλήθηκαν 680 εκατομμύρια ευρώ προστίμων την περίοδο 1996–2004 και σοβαρές κυρώσεις τη δεκαετία του ’80».
Ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε, επιπροσθέτως, ότι το επίμαχο πρόστιμο δεν αφορά τις τρέχουσες έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις απάτης, αλλά την πλημμελή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων στις επιδοτήσεις και στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και βοσκοτοπικών χαρτών. «Υπάρχει μια σύγχυση στην κοινή γνώμη και είναι λάθος να συγχέουμε τα δύο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προστίμου, υπενθυμίζοντας ότι για το ύψος του προστίμου «θα ασκηθεί προσφυγή», ενώ όπως δήλωσε, στόχος είναι να πληρωθεί μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές ενισχύσεις και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόνισε, επίσης, ότι «ένα μέρος του ποσού θα καλυφθεί από ποσά που θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό και από τον εξορθολογισμό που έχουμε ήδη ξεκινήσει».
Αναφερόμενος στα βήματα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο είχε θέσει ως προσωπικό του στοίχημα τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Οργανισμού. Υπενθύμισε ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί εντατικοί έλεγχοι και ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού με 100 νέους επιστήμονες μέσω της ΔΥΠΑ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ως μια «μεγάλη μεταρρύθμιση» που θα διασφαλίσει διασταυρωτικούς ελέγχους μέσω πληροφοριακών συστημάτων και ενίσχυση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.
Ο Υπουργός υπενθύμισε την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ενισχύσεων, λέγοντας πως «για πρώτη φορά ανακτήθηκαν 53 εκατομμύρια από 196.000 παραγωγούς για τη λάθος πληρωμή του 2022».
Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλ. Χαρίτση υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, «συστάθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ύστερα από τέσσερα χρόνια αδράνειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, «ακόμα και αυτό το εργαλείο που σήμερα επικαλείστε ως ανεξάρτητο μηχανισμό, το ενεργοποίησε η Νέα Δημοκρατία».