Quantcast
Τσίπρας: Κατάρρευση του ασφαλιστικού αν δεν πάρουμε μέτρα - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Κατάρρευση του ασφαλιστικού αν δεν πάρουμε μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να την κάνουμε, όχι γιατί μας το ζητούν οι δανειστές, αλλά γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Θα χρειάζονται, πρόσθεσε, συνεχώς μεγαλύτερα ποσά από τον προϋπολογισμό, κάτι που δεν είναι δυνατό με τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες.

Για να πληρωθούν οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια, είπε, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον – πέραν των εισφορών και της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης – 980 εκατ. ευρώ φέτος και 1,4 δις. ευρώ το 2017, ενώ για το 2018 το ποσό αυξάνεται στα 2,5 δις. ευρώ και τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Το έλλειμμα του ΙΚΑ το 2015, σημείωσε, ανήλθε σε 980 εκατ. ευρώ και του ΟΑΕΕ σε 540 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι υποκριτική η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι χρειάζονταν πόροι μόνο 300 εκατ. ευρώ για τα ταμεία το 2016, όταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2018 πρόβλεπε επιχορηγήσεις ύψους 9,69 δις. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπουμε ήδη 10,5 δις. ευρώ και πάλι δεν αρκούν.

Η ανάγκη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξεπερνά τη συμφωνία με τους δανειστές για το τρίτο πρόγραμμα, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτοί ζητούν μία εξοικονόμηση πόρων 1% του ΑΕΠ (1,8 δις. ευρώ) για φέτος, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να προέλθει αυτή από νέες μειώσεις συντάξεων. Το ίδιο, είπε, συνέβη και στην Πορτογαλία, όπου οι δανειστές δέχθηκαν ισοδύναμα μέτρα μετά την απόρριψη των συντάξεων από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.