Quantcast
ΤτΕ: Αύξηση των επιχειρηματικών δανείων αναμένουν οι τράπεζες - enikonomia.gr
share

ΤτΕ: Αύξηση των επιχειρηματικών δανείων αναμένουν οι τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις εκφράζουν οι τράπεζες, ενώ αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η ζήτηση για νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας  της Ελλάδος (ΤτΕ),  τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2023.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022, η συνολική ζήτηση δανείων και, ειδικότερα μακροπρόθεσμων δανείων, αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι παράγοντες

Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν κυρίως η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων και ο σχηματισμός κεφαλαίου κίνησης. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά στα δάνεια προς τα νοικοκυριά κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά και για τα στεγαστικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη για το α’ τρίμηνο του 2023, η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2023.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.