Quantcast
ΤτΕ: Αυξημένο το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών στο πεντάμηνο - enikonomia.gr
share

ΤτΕ: Αυξημένο το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών στο πεντάμηνο

δημοσιεύτηκε:

Aυξημένο κατά 122 εκατ. στα 2,7 δισ. ευρώ ήταν  το ισοζύγιο  συναλλαγών στο 5μηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας.

Ειδικότερα για τον Μάιο, η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα 725 εκατ. ευρώ, κατά 636 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαΐου του 2014.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μικρή άνοδο (1%), αλλά η δαπάνη για εισαγωγές μειώθηκε σημαντικά (13,7%), κυρίως λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 476 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Μαΐου του 2014, λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων. Η βελτίωση του ισοζυγίου των καυσίμων, η οποία ήταν σημαντική, οφείλεται μερικώς στον περιορισμό εισαγωγών πετρελαίου από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ +0,21%  λόγω προσωρινής διακοπής της λειτουργίας του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου.

Επίσης, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 159 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των μεταφορών (θαλασσίων και λοιπών).

Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 124 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 13,2% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών το Μάιο και της ανόδου των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 17%.

Στις ανωτέρω εξελίξεις συνέβαλε θετικά και ο περιορισμός του ελλείμματος των πρωτογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο των δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε επιδείνωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.