Quantcast
ΤτΕ- Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα - Πόσο πλεονασματικό ήταν - enikonomia.gr
share

ΤτΕ- Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα – Πόσο πλεονασματικό ήταν

δημοσιεύτηκε:

Πρωτογενές πλεόνασμα εμφάνισε ο Κρατικός Προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ταμειακή βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ)τον Σεπτέμβριο ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 295 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 776 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στο επίπεδο της Κεντρικής Διοίκησης, στο εννεάμηνο καταγράφεται μικρότερο έλλειμμα (5,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (11,1 δισ. ευρώ).  Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού τα οποία διαμορφώθηκαν σε 40,482 δισ. ευρώ, από 33,079 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 43,925 δισ. ευρώ, από 45,296 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021.

Για τόκους ο Προϋπολογισμός κατέβαλε 5,3 δισ. ευρώ. έναντι 5,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι από τον παρακάτω πίνακα της ΤτΕ προκύπτει πως :

  • Το πρωτογενές ταμειακό αποτέλεσμα της περιόδου ήταν πλεονασματικό κατά 16 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 έναντι ελλείμματος 5,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
  • Ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ταμειακή βάση. Συγκεκριμένα,  ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 295 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 776 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.