Quantcast
WSJ: Η ΕΕ πρότεινε παράταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016 - enikonomia.gr
share

WSJ: Η ΕΕ πρότεινε παράταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότειναν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την παράταση του τρέχοντος μνημονίου έως το τέλος Μαρτίου 2016, με παράλληλη διάθεση στην Ελλάδα του ποσού των 10,9 δις. ευρώ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Ως προϋπόθεση τέθηκε, η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις καθώς και μειώσεις των συντάξεων και αυξήσεις φόρων, τις οποίες ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως απαράδεκτες, σημειώνει η WSJ.
«Η προσφορά μας θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ήταν πλήρως χρηματοδοτημένη έως τον Μάρτιο του 2016», δήλωσε μία πηγή, αναφερόμενη στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης μεταξύ των Γιούνκερ, Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ.
Αν αποτύχει μία τέτοια συμφωνία, λόγω των όρων για την παροχή νέας χρηματοδότησης, θα ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της, δήλωσε μία άλλη πηγή. «Κάθε επιπλέον ημέρα με εκροές κεφαλαίων (από τις ελληνικές τράπεζες) σημαίνει ότι λιγότερα χρήματα μπορούν να ληφθούν από το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους, καθώς θα πρέπει αντί τούτου να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των τραπεζών», δήλωσε η ίδια πηγή.
Ένας άλλο παράγοντας που μπλοκάρει τη συμφωνία είναι το τι θα συνέβαινε μετά τον Μάρτιο. Μία πηγή είπε ότι η Ελλάδα επιμένει πώς δεν θέλει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας – το οποίο πολλοί εκπρόσωποι των πιστωτών πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο – και δεν επιθυμεί να τηρεί τους όρους για τις δαπάνες που θα έθεταν οι πιστωτές πέραν του Μαρτίου.

Πηγή: WSJ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.