Quantcast
ΥΠΟΙΚ: Αύριο θα κλείσουν οι εκκρεμότητες για να δοθεί το 1 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

ΥΠΟΙΚ: Αύριο θα κλείσουν οι εκκρεμότητες για να δοθεί το 1 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Με αστερίσκους για τρία προαπαιτούμενα στο χώρο της υγείας, τα χρηματοοικονομικά και τα πλαφόν δαπανών στον τομέα της υγείας, εγκρίθηκε πριν από λίγη ώρα η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ από τα μέλη εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης επιφόρτισαν τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος εκπροσωπούσε την Ελλάδα, να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό οι τελευταίες εκκρεμότητες, ούτως ώστε να προχωρήσει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ακόμη και αύριο, που θα δώσει την τελική έγκριση για την μεταφορά των χρημάτων στο δημόσιο ταμείο.

Από την ελληνική πλευρά διαβεβαίωναν ότι οι εκκρεμότητες ήταν καθαρά τεχνική φύσεως. Δηλαδή πρόκειται για υπουργικές αποφάσεις και ΠΔ, τα οποία βρίσκονται ήδη στο τεχνικό τυπογραφείο και περιμένουν να πάρουν ΦΕΚ για να δημοσιευτούν.

Με αυτό το δεδομένο εκτιμούσαν ότι είναι δυνατό τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα να κλείσουν ακόμη και εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί, ώστε η δόση να εκταμιευτεί κανονικά.

Πάντως η χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα για την κυβέρνησης η οποία δέχθηκε επικρίσεις από εταίρους, κυρίως τη Γερμανία για μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δεν προβλέπονται από το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχώρησε στην υποβολή του παράλληλου προγράμματος στη Βουλή χωρίς να το συζητήσει προηγουμένως με τους θεσμούς και να πάρει το «πράσινο φως», όπως όφειλε να κάνει για κάθε πρωτοβουλία η οποία συνεπάγεται οικονομικό κόστος.

Η ανακοίνωση της απόσυρσης του παράλληλου προγράμματος από την κυβέρνηση, αποφόρτισε το κλίμα, με αποτέλεσμα να καταλήξουν εύκολα οι δύο πλευρές σε συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι μέχρι αύριο η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για προαπαιτούμενο του τομέα της υγείας. Στη συνέχεια θα διαπιστωθεί η συμμόρφωση της Ελλάδας εντός της ημέρας, θα αρθεί ο «αστερίσκος» και τη Δευτέρα το πρωί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα είναι σε θέση να αποδεσμεύσει το 1 δισ. ευρώ.

Πηγή της ευρωζώνης δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η τελική απόφαση του ΕΜΣ για την εκταμίευση να ληφθεί ακόμη και σήμερα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.